56/2024, Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Λάβδας Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη και της Olympic Hermes Ανώνυμη Βιομηχανική Εισαγωγική και Εμπορική εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων, από την ΙΟΝ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας, 19/9/2024
print
Τίτλος:
56/2024, Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Λάβδας Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη και της Olympic Hermes Ανώνυμη Βιομηχανική Εισαγωγική και Εμπορική εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων, από την ΙΟΝ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας, 19/9/2024
Ημερομηνία:
19 Σεπτεμβρίου 2024

 

 

 

 

 

                                                                                              Απόφαση  ΕΠΑ: 56/2024

                                                                                Αρ. Φακέλου:  08.05.001.024.041

Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ 83(Ι)/2014

Κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Λάβδας Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη και της Olympic Hermes Ανώνυμη Βιομηχανική Εισαγωγική και Εμπορική εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων, από την ΙΟΝ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο  και Σοκολάτας

Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού:

κα Εύα Παντζαρή                                                       Πρόεδρος

κ. Άριστος Αριστείδου Παλούζας                               Μέλος

κ. Νεόφυτος Μαυρονικόλα                                         Μέλος

κα Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση                              Μέλος

κα Ιωάννα Σαπίδου                                                    Μέλος

Ημερομηνία απόφασης: 19 Σεπτεμβρίου 2024                                                                    

ΑΠΟΦΑΣΗ

1.    Αντικείμενο εξέτασης της παρούσας υπόθεσης αποτελεί η πράξη συγκέντρωσης που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 1/08/2024, από την  ΙΟΝ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας (στο εξής η «ΙΟΝ»)  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014 (εφεξής ο «Νόμος»).

2.    Η εν λόγω κοινοποίηση αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η ΙΟΝ, προτίθεται να αποκτήσει (α) πλειοψηφία των κοινών μετοχών με δικαιώματα ψήφου της ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία «ΛΑΒΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΔΗ» και διακριτικό τίτλο «LAVDAS» / «PALLAS» (στο εξής η «ΛΑΒΔΑΣ» ή ο «Στόχος 1») και β) πλειοψηφία των κοινών μετοχών με δικαιώματα ψήφου της ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία «OLYMPIC HERMES ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» και διακριτικό τίτλο «OLYMPIC HERMES A.E.» (στο εξής η «OLYMPIC» ή ο «Στόχος 2»), και οι 2 μαζί ο Στόχος. 

3.    Οι συμμετέχουσες στην παρούσα συγκέντρωση επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

·         Η ΙΟΝ που είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας. Η βασική δραστηριότητά της ΙΟΝ είναι η παραγωγή προϊόντων σοκολάτας και κακάο σε σκόνη, τα οποία διαθέτει σε πελάτες χονδρικής και βιομηχανικούς (Β2Β) πελάτες. Η ΙΟΝ είναι 100% θυγατρική της εταιρείας με την επωνυμία «BESPOKE SGA HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (στο εξής η «BESPOKE»), η οποία με την σειρά της ελέγχεται από την κυπριακή ιδιωτική μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μετοχές με την επωνυμία «S.A.G. INVEST. & HOLDINGS LIMITED», η οποία δεν έχει οποιεσδήποτε άλλες θυγατρικές εταιρείες εκτός από την BESPOKE.

Για σκοπούς πληρότητας η Επιτροπή σημειώνει ότι η BESPOKE συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό τη δημιουργία ενός ομίλου τροφίμων. Τον Ιούνιο του 2023 η BESPOKE απέκτησε τον έλεγχο της ΙΟΝ. Ο όμιλος εταιρειών στον οποίο ανήκει η ΙΟΝ αποτελείται από την μητρική εταιρεία BESPOKE που εδρεύει στην Ελλάδα και αριθμό θυγατρικών.

·         Η ΛΑΒΔΑΣ που είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας. Η ΛΑΒΔΑΣ είναι εταιρεία παραγωγής ζαχαρωτών. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περιλαμβάνει καραμέλες, ζελεδάκια και ζαχαρωτά υπό τα σήματα «Jelly Pop», «Eclair», «Charleston», «Geneva», «Αγελαδίτσα», «Λάβδας», «Χρυσή Γάλακτος», «Piccolo», με τα «Gum On!» και «Zero». Στην προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης υπάγεται ολόκληρη η επιχείρηση του Στόχου 1 εκτός της δραστηριότητας που σχετίζεται με την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σοκολάτας.

·         Η OLYMPIC που είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας. Η OLYMPIC δραστηριοποιείται στην παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων και ειδικότερα στις κατηγορίες της σκληρής καραμέλας και του gelo (ζελεδάκι). Στην προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης υπάγεται ολόκληρη η επιχείρηση του Στόχου 2 εκτός της δραστηριότητας που σχετίζεται με την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σοκολάτας.

4.    Στις 2/8/2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώθηκε με σχετική επιστολή αναφορικά με την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 16 του Νόμου.

5.    Η εν λόγω κοινοποίηση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 9/8/2024, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Νόμου.

6.    Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (εφεξής η «Υπηρεσία»), αφού διεξήγαγε την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Νόμου, υπέβαλε γραπτή έκθεση προς την Επιτροπή με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2024, στην οποία καταγράφεται η αιτιολογημένη της γνώμη ως προς το συμβατό της υπό εξέταση συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

7.    Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε το ενώπιον της υλικό και όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτήν σύμφωνα με το Νόμο και βάσει της διαδικασίας που ο εν λόγω Νόμος προβλέπει, αποφάσισε ακολουθώντας το πιο κάτω σκεπτικό:

8.    Η προτεινόμενη πράξη συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους του Προσυμφώνου Πώλησης Μετοχών ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2024 μεταξύ της ΙΟΝ ως αγοραστής και των Πωλητών ΛΑΒΔΑΣ και των Πωλητών OLYMPIC. Αποτέλεσμα της προτεινόμενης πράξης είναι η απόκτηση από την ION {…}*του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου των Επιχειρήσεων Στόχων. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΙΟΝ θα ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο επί των Στόχων.

9.    Ουσιαστικό στοιχείο για την εξέταση της παρούσας πράξης συγκέντρωσης αποτελεί η έννοια της «συγκέντρωσης» επιχειρήσεων και η εν γένει ύπαρξή της, ως η έννοια αυτή ορίζεται στο άρθρο 6 του Νόμου.

10.  Η Επιτροπή σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης κατέληξε ότι η απόκτηση από την ΙΟΝ του Στόχου 1 και του Στόχου 2 ότι πρόκειται για αλληλένδετες πράξεις και συνιστούν μια και μόνη συγκέντρωση σύμφωνα με τον Κανονισμό Συγκεντρώσεων[1] καθώς επίσης και με την Κωδικοποιημένη Ανακοίνωση[2].

11.  Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Επιτροπή κατέληξε ότι η κοινοποιηθείσα πράξη συγκέντρωσης εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία πράξεων που, σύμφωνα με το άρθρο 6(1)(α)(ii) του Νόμου, πληροί την έννοια της συγκέντρωσης, καθότι έχει ως τελικό αποτέλεσμα η ΙΟΝ να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο σε μόνιμη βάση επί των Στόχων.

12.  Η προτεινόμενη συγκέντρωση αποτελεί μια «συγκέντρωση επιχειρήσεων» μείζονος σημασίας, όπως αυτή ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της BESPOKE για τα έτη 2022 και  2023, ανήλθε στα {…} και {…} αντίστοιχα. Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της ΙΟΝ για το έτος 2023 ανήλθε στα {…}. Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Στόχου 1 για το έτος 2023 ανήλθε στα {…}. Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών του Στόχου 2 για το έτος 2023 ανήλθε στα {…}.

13.  Επίσης, μόνο ο Στόχος 1 δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα,  ο κύκλος εργασιών του Στόχου 1 στην Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2023 είναι {…}.

14.  Ο κύκλος εργασιών της ΙΟΝ στην Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2023 είναι {…}. Στην Κύπρο, η BESPOKE κατέγραψε κύκλο εργασιών κατά το 2023 ύψους {…}.

15.  Συνεκτιμώντας όλα τα πιο πάνω στοιχεία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η υπό αναφορά συγκέντρωση στην έκταση που αυτή αφορά την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την ΙΟΝ επί του Στόχου 1 πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 3(2)(α) του Νόμου και ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρηθεί ως συγκέντρωση μείζονος σημασίας. Αναφορικά με την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί του Στόχου 2, στη βάση των υποβληθέντων στοιχείων δεν διαφαίνεται ότι εμπίπτει στις προϋποθέσεις του άρθρου 3(2)(α) του Νόμου και, ως εκ τούτου, δεν εξετάζεται.

16.  Σύμφωνα με τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση της συμβατότητας της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τηρουμένης της διαδικασίας διαπίστωσης της συμβατότητας μιας συγκέντρωσης δυνάμει των κριτηρίων περί συμβατότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου, για τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 19 του εν λόγω Νόμου.

17.  Συναφώς, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό της σχετικής αγοράς προς αξιολόγηση της συμβατότητάς της υπό αναφορά συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, εφαρμόζοντας τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος/υπηρεσιών και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς, ως αυτά διαλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.

18.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η ΙΟΝ δραστηριοποιείται στην Κύπρο στην εμπορία προϊόντων σοκολάτας.  Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο Στόχος 1 (η ΛΑΒΔΑΣ) δραστηριοποιείται στην Κύπρο στην εμπορία ζαχαρωδών προϊόντων όπως καραμέλες και ζελεδάκια (παστίλιες). Επαναλαμβάνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης ο Στόχος 2 δεν δραστηριοποιείται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

19.  Η Επιτροπή προχώρησε στην ανάλυση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ο Στόχος 1 στην Κύπρο, καθώς επίσης και της αγοράς που δραστηριοποιείται η ION, λαμβάνοντας υπόψη ότι «chocolate, sugar confectionery and gum may all be considered as impulse products»[3].

20.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή[4], διέκρινε την αγορά των ζαχαρωδών (confectionery) προϊόντων στις ακόλουθες επιμέρους σχετικές αγορές: (α) σοκολατούχων ζαχαρωδών (chocolate confectionery) προϊόντων, (β) μη σοκολατούχων ζαχαρωδών (non chocolate confectionery) προϊόντων η οποία μπορεί να διαχωριστεί περαιτέρω σε προϊόντα τσίχλας (gum confectionery) και σε προϊόντα καραμέλας (sugar confectionery). Την ίδια πρακτική ακολούθησε και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφαση για την εξαγορά του τομέα ζαχαρωδών προϊόντων της εταιρείας PFIZER από την CADBURY SCHWEPPES.[5]

21.  Ο Στόχος 1 δραστηριοποιείται στην εμπορία καραμέλας (μαλακής, σκληρής). Επίσης εμπορεύεται ζελεδάκια. Τα εν λόγω προϊόντα εντάσσονται στην αγορά των μη σοκολατούχων ζαχαρωδών (non chocolate confectionery) προϊόντων.

22.  H ION δραστηριοποιείται στην αγορά σοκολατούχων ζαχαρωδών, η οποία μπορεί να θεωρηθεί μαζί με τα μη σοκολατούχα ζαχαρώδη και τις τσίχλες ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των παρορμητικών αγορών και συνεπώς, έχουν γειτονική σχέση με την αγορά των μη σοκολατούχων ζαχαρωδών.

23.  Η Επιτροπή αφού αξιολόγησε τις πληροφορίες και τα στοιχεία που δόθηκαν από την υπόχρεη προς κοινοποίηση εταιρεία, ορίζει ως σχετική αγορά προϊόντος/υπηρεσιών στην παρούσα υπόθεση την εμπορία μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων (trade of non chocolate confectionery), καθώς επίσης και την εμπορία σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων (trade of chocolate confectionery). Οποιαδήποτε περαιτέρω υποδιαίρεση της εμπορίας μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων στις υπο-αγορές σκληρής ή μαλακής καραμέλας ή ζελέ (παστίλιας) δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της παρούσας πράξης.

24.  Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατέληξε ότι για σκοπούς αξιολόγησης της παρούσας συγκέντρωσης, για την προαναφερόμενη σχετική αγορά, η γεωγραφική αγορά είναι αυτή της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

25.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, οι δραστηριότητες της ION και των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της BESPOKE δεν αλληλεπικαλύπτονται με τις δραστηριότητες του Στόχου 1 στην Κύπρο εφόσον η ΙΟΝ και κατ’ επέκταση η BESPOKE δεν δραστηριοποιούνται στην αγορά των μη  σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η ΙΟΝ δραστηριοποιείται στην αγορά της εμπορίας σοκολατούχων προϊόντων ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες της BESPOKE που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο κατέγραψαν κατά το έτος 2023 κύκλο εργασιών ύψους {…} που αφορά πωλήσεις αλλαντικών, σαλάτες (spreads και αλοιφές), έτοιμων γευμάτων και χυμών φρούτων και συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας.[6]

26.  Συνεπώς, δεν υπάρχει οριζόντια επικάλυψη μεταξύ των δραστηριοτήτων των ΙΟΝ και BESPOKE και των δραστηριοτήτων του Στόχου 1 στην Κύπρο.

27.  Η Επιτροπή στη βάση της ενώπιον της πληροφόρησης καταλήγει ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση.

28.  Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην κοινοποίηση δεν διαφαίνεται οι συμμετέχουσες στην προτεινόμενη πράξη να έχουν κάθετη σχέση. Ως αναφέρεται στην κοινοποίηση η ΙΟΝ δεν δραστηριοποιείται σε ανάντη ή κατάντη αγορά της εμπορίας μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων στην Κύπρο.

29.  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και τις περιγραφόμενες δραστηριότητες η Επιτροπή καταλήγει ότι σύμφωνα με την κοινοποίηση δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από κάθετη σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση.

30.  Σύμφωνα με σχετική νομολογία τα προϊόντα σοκολάτας και τα μη σοκολατούχα ζαχαρώδη προϊόντα θεωρούνται γειτονικές αγορές λόγω του ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των παρορμητικών αγορών (Υπόθεση COMP/M.5188 - MARS / WRIGLEY[7]).

31.  Τα μέρη με επιστολή τους ημερομηνίας 12/9/2024 παρέπεμψαν σε σχέση με το μερίδιο αγοράς της ΙΟΝ στα προϊόντα σοκολάτας σε σχετική έρευνα αγοράς σύμφωνα με την οποία το μερίδιο αγοράς σοκολατούχων προϊόντων της ΙΟΝ στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται σε περίπου [10-20]% υπολογιζόμενο σε όγκο πωλήσεων και σε περίπου [10-20]% υπολογιζόμενο σε αξία πωλήσεων. Η εν λόγω έρευνα αγοράς καταδεικνύει, επίσης, τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της αγοράς με την παρουσία πολλών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων πέντε κύριων ανταγωνιστών της ΙΟΝ που κατέχουν αντίστοιχα μερίδια αγοράς[8], καθώς και πολλών άλλων ανταγωνιστών με αθροιστικό μερίδιο αγοράς πέραν του 40%. Σημειώνεται επίσης ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένοι ανταγωνιστές εξ αυτών  ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά σοκολατούχων προϊόντων και συναφώς διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική και οικονομική δυνατότητα να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

32.  Περαιτέρω, σύμφωνα με το στοιχεία που προσκόμισαν οι εταιρείες με την κοινοποίηση, το μερίδιο αγοράς της ΛΑΒΔΑΣ στην αγορά μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων ανέρχεται στο [0-5]%, το οποίο υπολογίστηκε λαμβανομένου υπόψη των εισαγωγών των μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων, ως αυτές είναι δημοσιευμένες από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (οι οποίες ανέρχονται σε €7.287,257). Επίσης, σύμφωνα με την υπόχρεη προς κοινοποίηση εταιρεία υπάρχει μεγάλος αριθμός ανταγωνιστών στην αγορά μη σοκολατούχων ζαχαρωδών προϊόντων, όπως Halls (Modelez International), Haribo, AO, Private Label, Fini, Mentos (Perfetti Van Melle), VIAP, Trolli, Skittles (Mars Inc), titac (Ferrero Group). 

33.  Συνεπώς, ως τα μέρη σημειώνουν, σε κάθε περίπτωση, το μερίδιο αγοράς της ΙΟΝ στην γειτονική αγορά σοκολατούχων προϊόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το 25% (ενδεικτικό όριο ύπαρξης ουσιωδών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό σύμφωνα με την παράγραφο 4, Παράρτημα Ι του Νόμου). Συνεπώς, κατά την άποψή τους, η υπό εξέταση συγκέντρωση δεν δύναται να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστική αγορά.

34.  Υπό το φως των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι το μερίδιο αγοράς της ΙΟΝ στα προϊόντα σοκολάτας είναι κάτω του 25%, η Επιτροπή καταλήγει ότι σύμφωνα με την κοινοποίηση δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από γειτονική σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκέντρωση.

35.  Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά από οριζόντια ή/και κάθετη επικάλυψη των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα Ι του Νόμου.  Επιπρόσθετα, δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε άλλες αγορές στις οποίες ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις η κοινοποιούμενη συγκέντρωση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αξιολόγησης της συμβατότητας της κοινοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

36.  Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και συγκεκριμένα των άρθρων 20 και 21, το κριτήριο, βάσει του οποίου μια συγκέντρωση κηρύσσεται συμβατή ή ασύμβατη με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφορά τη σημαντική παρακώληση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία ή σε σημαντικό τμήμα αυτής, ιδίως ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

37.  Ως εκ τούτου, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και κηρύσσει αυτή συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.


Εύα Παντζαρή

Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

_________________________

 

Άριστος Αριστείδου Παλούζας          

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

Νεόφυτος Μαυρονικόλα

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Μαντώ Παπαγεωργίου Μάτση

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 

 

Ιωάννα Σαπίδου

Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού

 

 

_________________________

 



* Οι αριθμοί και/ή τα στοιχεία που παραλείπονται/διαγράφονται και δεν εμφανίζονται τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και στη συνέχεια, καλύπτονται από επιχειρηματικό απόρρητο ή αφορούν πληροφορίες εμπιστευτικής φύσεως ή/και αφορούν τον περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμο του 2018 (Ν. 125(I)/2018). Ενδεικτικό της παράλειψης είναι το σύμβολο {…}.

[1] Προοίμιο σημ. 20 του Κανονισμού Συγκεντρώσεων (ΕΕ 29.01.2004 L 024/1).

[2] Βλ. σημεία 36 επ. και ιδίως 36, 38, 41, 43 και 44 της Κωδικοποιημένης Ανακοίνωσης της Επιτροπής για θέματα δικαιοδοσίας βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (στο εξής η «Κωδικοποιημένη Ανακοίνωση»).

[3] Απόφαση Ευρ. Επιτροπής, COMP/M.5188 - MARS / WRIGLEY της 28ης Ιουλίου 2008.

[4] COMP/M.5188 - MARS / WRIGLEY decision of 28 July 2008. Case COMP/M.4293 – Nordic Capital Fund VI/ ICA Meny, of 8 September 2006, para. 11; Case M.2072- Philip Morris/Nabisco, Commission decision of 16 October 2000.

[5]Απόφαση Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ΕΑ 234 /III/2003 της 20ης  Μαρτίου 2003 σχετικά με την απόκτηση από την εταιρεία CADBURY SCHWEPPES PUBLIC LIMITED COMPANY του τομέα ζαχαρωδών προϊόντων της εταιρείας PFIZER INC.

[7] Chocolate, sugar confectionery and gum may all be considered as impulse products.

[8] Case No COMP/M.5188 – Mars/ Wrigley decision of 28 July 2008 par 31, 35.