Α. Θ. ν. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, Υπόθεση Αρ. 1951/2023, 30/10/2024

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

(Υπόθεση Αρ. 1951/2023)

 

30 Οκτωβρίου, 2024

 

[ΜΙΧΑΗΛ, Δ/στης ΔΔ]

 

Α. Θ.

Αιτήτριας,

v.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Καθ’ ου η Αίτηση.

…………………………

Πωλίν Μιτσή (κα) για Α. & Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., για την αιτήτρια.

Άννα Χρίστου (κα) για Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε., για τον καθ’ ου η αίτηση.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

          ΜΙΧΑΗΛ, ΔΔΔ: Με την προσφυγή της η αιτήτρια ζητά την ακόλουθη θεραπεία:

 

«Α.  Δήλωση του Δικαστηρίου ότι η πράξη ή/και απόφαση των Καθ’ ων η Αίτησις διά της οποίας οι Καθ’ ων η Αίτησις αποφάσισαν τη μεταβολή των προβλεπόμενων από το Οικείο Σχέδιο Υπηρεσίας (πρόσθεση και αφαίρεση) καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της Αιτήτριας ως Προϊστάμενης Οικονομικών Υπηρεσιών, μέσα από την αφαίρεση του Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Προϋπολογισμού από τα καθήκοντα της Αιτήτριας και την υπαγωγή του στην εποπτεία του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στην Αιτήτρια με ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας κατά ή περί τις 20.09.2023 (Παράρτημα 1), είναι άκυρη, παράνομη και στερείται οποιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος.»

 

          Η αιτήτρια υπηρετεί στο καθ’ ου η αίτηση και κατέχει από την 1.6.2004 τη θέση της προϊστάμενης οικονομικών υπηρεσιών και προσωπικού. Το καθ’ ου η αίτηση αποφάσισε σε συνεδρία του συμβουλίου του στις 14.7.2023 την αυτονόμηση του τομέα οικονομικής διαχείρισης προϋπολογισμού και την υπαγωγή του στην άμεση εποπτεία του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών. Η αιτήτρια, όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι, ενημερώθηκαν για την απόφαση του καθ’ ου η αίτηση με ηλεκτρονικό μήνυμα του αναπληρωτή διευθυντή διοίκησης και οικονομικών ημερομηνίας 20.9.2023.

         

Η αιτήτρια εισηγείται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση στερείται νομιμότητας διότι λήφθηκε κατά αντίθεση του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης που κατέχει αφαιρώντας καθήκοντα που θα εμπίπτουν στα δικά της καθήκοντα, λήφθηκε κατά παράβαση των δεδικασμένων στις Υποθέσεις Αρ. 705/2016 Θεοφάνους ν. Πανεπιστήμιο Κύπρου, 6.3.2017 και 513/2017 Θεοφάνους ν. Πανεπιστήμιο Κύπρου, 17.11.2017 λήφθηκε ως τιμωρητική προς την αιτήτρια, υπό πλάνη, έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας, χωρίς άρτια πρακτικά και από αναρμόδια όργανα.

 

          Το καθ’ ου η αίτηση εγείρει προδικαστικές ενστάσεις με τις οποίες εισηγείται ότι προσβάλλεται ανύπαρκτη διοικητική πράξη και ότι δεν συνιστά εκτελεστή πράξη αλλά εσωτερικό μέτρο της διοίκησης.

 

          Η προσβαλλόμενη απόφαση απευθύνεται στην αιτήτρια και ακόμα ένα παραλήπτη, έχει θέμα «Αναδιάρθρωση των Οικονομικών Υπηρεσιών» και το εξής περιεχόμενο:

         

«Σε συνέχεια προφορικής ενημέρωσης και σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου (Συνεδρία Αρ. 11/2023, 14 Ιουλίου 2023), στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος: «Αναδιάρθρωση των Οικονομικών Υπηρεσιών», ενημερώνεστε ότι αποφασίστηκε η άμεση αυτονόμηση του Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Προϋπολογισμού, και υπαγωγή του στην άμεση εποπτεία του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών.

Στον Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Προϋπολογισμού θα συνεχίσουν να υπάγονται όλα τα υφιστάμενα γραφεία του Τομέα όπως αυτά εμφανίζονται στο οργανόγραμμα των Οικονομικών Υπηρεσιών και επιπλέον θα ενταχθούν σε αυτόν το Γραφείο Υποστήριξης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και το Γραφείο ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι, οι Λογιστές/Ανώτεροι Λογιστές θα ενταχθούν επίσης στον Τομέα.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ενσωμάτωση στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Υπηρεσίας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, από τον Φεβρουάριο του 2024. Μετά την μετεξέλιξη αυτή, οι Οικονομικές Υπηρεσίες, των οποίων θα συνεχίσει να προΐσταται η Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών, θα είναι αρμόδιες, μεταξύ άλλων, για την ετοιμασία του Προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου και Μακροπρόθεσμου Οικονομικού Προγραμματισμού, τον Κεφαλαιουχικό Προγραμματισμό, τη Διαχείριση Ρίσκου, την διενέργεια μελετών για δράσεις για αύξηση των χρηματικών πόρων του πανεπιστημίου (χορηγίες, δωρεές, υποτροφίες κ.λπ.).

Οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η αναδιάρθρωση των Οικονομικών Υπηρεσιών αφορούν κυρίως στην ανάγκη για δημιουργία τέτοιας δομής μέσω της οποίας οι Οικονομικές Υπηρεσίες θα μπορούν να επικεντρωθούν σε στρατηγικά θέματα, συμβάλλοντας καλύτερα στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου και στη στήριξη του Συμβουλίου και άλλων Σωμάτων του Πανεπιστημίου για λήψη ορθών και ενημερωμένων αποφάσεων.»

 

          Στο πρακτικό ημερομηνίας 14.7.2023 επισυνάπτεται η πρόταση που υπέβαλε ο Πρύτανης στο συμβούλιο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

                  

«H απουσία επικέντρωσης των ΟΥ στα θέματα που χειρίζονται, και το μεγάλα εύρος περιεχομένου με το οποίο καλούνται να ασχοληθούν, μειώνει τη στόχευση και εμβάθυνση τόσο στα στρατηγικά θέματα όσο και στα τρέχοντα/διεκπεραιωτικής φύσης θέματα που χειρίζεται το Λογιστήριο. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μειωμένη αποτελεσματικότητα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση οικονομικών συναλλαγών (π.χ. διενέργεια πληρωμών, ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων, καταχώρηση λογιστικών εγγραφών), ενώ οι πληροφορίες που απαιτούνται από τα σώματα λήψης αποφάσεων δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Επίσης δεν αφιερώνεται επαρκής χρόνος στην ανάπτυξη στρατηγικών θεμάτων (π.χ. ετοιμασία οικονομοτεχνικών μελετών για νέα έργα), ενώ παρατηρείται καθυστέρηση στην πλήρη αξιοποίηση νέων μηχανογραφικών συστημάτων (SΑΡ).  Όλα αυτά έχουν επίπτωση στην αποτελεσματική διαχείριση του οργανισμού και στη δημιουργία ενός μη επιθυμητού κλίματος εργασίας και συνεργασίας.

Εισηγήσεις

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πια πάνω, γίνονται σι εξής εισηγήσεις:

1.     Άμεση αυτονόμηση του Λογιστηρίου και υπαγωγή του κάτω από την άμεση εποπτεία του ΔΔO. H ενέργεια αυτή αναμένεται να επισπεύσει την ένταξη του Λογιστηρίου στο σύστημα SAP και θα συμβάλει στη μείωση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διεκπεραίωση πράξεων οικονομικής φύσεως.  Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισε όπως από την 1" Ιανουαρίου 2023, όλες οι οντότητες θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στα σύστημα SAP.  H άμεση εποπτεία από τον ΔΔO συνάδει και με το γεγονός ότι ο ΔΔO έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών, ανθρώπινων και άλλων πόρων.

 

2.     Μετεξέλιξη των Οικονομικών Υπηρεσιών, με την ενσωμάτωση σε αυτές της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πανεπιστημίου. Σημειώνεται άτι η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πανεπιστημίου είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια μελετών οικονομικής βιωσιμότητας για οντότητες και προγράμματα του πανεπιστημίου. Προτείνεται επίσης, με τη συνένωση των δύο υπηρεσιών, να ανατεθεί στις Οικονομικές Υπηρεσίας και η αρμοδιότητα διενέργειας μελετών και οι ενέργειες για την αύξηση των χρηματικών πόρων του πανεπιστημίου (χορηγίες, δωρεές, υποτροφίες κ.λπ,).  Συνοπτικά, η Υπηρεσία θα είναι αρμόδια για την ετοιμασία του Προϋπολογισμού, τον Μεσοπρόθεσμο και Μακροπρόθεσμο Οικονομικό Προγραμματισμό, τον Κεφαλαιουχικό Προγραμματισμό, τη Διαχείριση Ρίσκου, Δωρεές και Χορηγίες κ.ά.  Για το τελευταίο, αναμένεται να εργοδοτηθεί άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στην προσέλκυση δωρεών και αύξησης οικονομικών πόρων (fundraising).

Πρακτικά Θέματα

Στο Λογιστήριο θα υπάγονται όλα τα Γραφεία που σήμερα παρουσιάζονται εντός του Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Προϋπολογισμού στο Οργανόγραμμα των Οικονομικών Υπηρεσιών (Παράρτημα Ι) και επιπλέον το Γραφείο Υποστήριξης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και το Γραφείο ΦΠΑ, αφού οι δραστηριότητες των δύο αυτών Γραφείων συνάδουν περισσότερο με τη διεκπεραιωτική φύση των εργασιών του Λογιστηρίου παρά με τον στρατηγικό προσανατολισμό των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σε πρώτο στάδιο τα μέλη του προσωπικού θα ακολουθήσουν τα Γραφεία/Τομείς στα οποία ήδη υπάγονται. Σημειώνεται έτι οι Ανώτεροι Λογιστές/Λογιστές θα ενταχθούν στο Λογιστήριο.

H στέγαση του Λογιστηρίου θα γίνει σε χώρο που θα αποφασιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ολικές ανάγκες στέγασης του διοικητικού προσωπικού, την ανάγκη συστέγασης οντοτήτων που έχουν σχετικές μεταξύ τους εργασίες και τους διαθέσιμους χώρους εντός και εκτός Πανεπιστημιούπολης.

Προτείνεται όπως η ενσωμάτωση της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πανεπιστημίου στις Οικονομικές Υπηρεσίες γίνει τον Φεβρουάριο 2024, περίοδο κατά την οποία θα αφυπηρετήσει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πανεπιστημίου κύριος Αγαθοκλής Στυλιανού.  Προτείνεται όπως η νέα υπηρεσία ονομάζεται Υπηρεσία Οικονομικού Προγραμματισμού και της νέας υπηρεσίας συνεχίσει να προΐσταται η κυρία Α. Θ..»

 

Το συμβούλιο στη συνεδρία του αποφάσισε όπως υιοθετήσει τις δύο εισηγήσεις του Πρύτανη ως αυτές καταγράφονται στην πρόταση που υπέβαλε.

 

Για σκοπούς καλύτερης κατανόησης των αποφάσεων που έλαβε το καθ’ ου η αίτηση, κρίνω σκόπιμο να παραθέσω αυτούσιο το οργανόγραμμα που επισυνάπτεται ως Παράρτημα Ι στην πρόταση του Πρύτανη:

 

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ     ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

 


ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

                                              

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗ-ΡΩΜΩΝ[…]ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ[…]ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟ-ΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΕΣΟΔΩΝ

 

 

 


Στην απόφασή του το καθ’ ου η αίτηση αποφάσισε με αναφορά στο πιο πάνω οργανόγραμμα την αυτονόμηση του «Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Προϋπολογισμού» και των τεσσάρων γραφείων που φαίνονται στο οργανόγραμμα κάτω από τον εν λόγω τομέα να ακολουθούν με επιπρόσθετα άλλα δύο γραφεία που στο οργανόγραμμα φαίνονται κάτω από τον «Τομέα Οικονομικού Προγραμματισμού» και συγκεκριμένα, το «Γραφείο Υποστήριξης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» και το «Γραφείο Φ.Π.Α.». Αποφάσισε, επίσης, την ενσωμάτωση στις οικονομικές υπηρεσίες των οποίων προΐσταται η αιτήτρια της «Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πανεπιστημίου» ενώ παρέμειναν στις οικονομικές υπηρεσίες το «Γραφείο Διαχείρισης Ταμειακών Διαθέσιμων» και το «Γραφείο Προϋπολογισμού και Αναλύσεων».

 

Όπως εξηγείται στο πρακτικό της συνεδρίας του καθ’ ου η αίτηση, οι οικονομικές υπηρεσίες υπό τη νέα τους δομή:

 

«Θα έχουν και την αρμοδιότητα για διενέργεια μελετών και για δράσεις για αύξηση των χρηματικών πόρων του πανεπιστημίου (χορηγίες, δωρεές, υποτροφίες κ.λ.π.).  Συνοπτικά, οι Οικονομικές Υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για την ετοιμασία του Προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου και Μακροπρόθεσμου Οικονομικού Προγραμματισμού, τον Κεφαλαιουχικό Προγραμματισμό, τη Διαχείριση Ρίσκου, Δωρεές και Χορηγίες κ.α.»

 

Το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης στην οποία υπηρετεί η αιτήτρια προνοεί τα ακόλουθα καθήκοντα και ευθύνες:

«1.  Υπεύθυνος στο Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών:

(α)     για την οργάνωση, διεύθυνση και εύρυθμη λειτουργία του αρχείου και του πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου

(β)     για τον προγραμματισμό, συντονισμό, καθοδήγηση και έλεγχο του Γραμματειακού και Λογιστικού προσωπικού και της εργασίας του

(γ)     για την ετοιμασία και εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού.

2.      Φροντίζει για την καθαριότητα και ασφάλεια των χώρων του Πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού εξοπλισμού, καθώς επίσης για τη φύλαξη πολύτιμων εγγράφων.

3.      Έχει την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του λογιστηρίου και της οικονομικής υπηρεσίας.

4.      Βοηθά στην ετοιμασία του ετήσιου προϋπολογισμού και της μισθοδοσίας του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.  Είναι υπεύθυνος για την ετοιμασία καταστάσεων αναφορικά με τις δαπάνες του Πανεπιστημίου και τον έλεγχο των εισπράξεων και άλλων προσόδων.

5.      Οργανώνει και συντονίζει τη λειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας και μεριμνά για την εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού γραφείου και των σχετικών υλικών (επίπλων, γραφομηχανών, φωτοτυπικών μηχανών, γραφικής ύλης κ.λ.π.)

6.      Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα του ανατεθούν.»

 

Το καθ’ ου η αίτηση επικαλείται προς τεκμηρίωση των προδικαστικών ενστάσεων που προβάλλει τις πρόνοιες του Άρθρου 6 του περί Πανεπιστημίου Νόμου, Ν. 144/1989 (στο εξής ο «Νόμος»), σύμφωνα με το οποίο το συμβούλιο του καθ’ ου η αίτηση ασκεί τις ακόλουθες εξουσίες:

 

«6.—(1) Το Συµβούλιο, αφού τηρηθούν οι διατάξεις του παρόντα Νόµου, ασκεί τις εξουσίες και εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται από τον παρόντα Νόµο ή µε βάση τον παρόντα Νόµο, και ειδικότερα—

(α) Έχει τη διαχείριση και τον έλεγχο των διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων του Πανεπιστημίου και της περιουσίας του και ειδικότερα—

(i) Καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου που καλύπτει το οικονομικό έτος, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η ∆εκεµβρίου κάθε χρόνου·

[…]

(β) ενεργεί σε σχέση µε τις πιο πάνω υποθέσεις και περιουσία κατά τρόπο που προάγει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συµφέροντα και τους σκοπούς του Πανεπιστηµίου·»

 

          Σχετικές είναι και οι πρόνοιες του Άρθρου 24 που προνοεί αναφορικά με τις διοικητικές υπηρεσίες του καθ’ ου η αίτηση ότι:

 

«24.—(1) ∆ιορίζονται από το Συµβούλιο ∆ιευθυντής ∆ιοίκησης και Οικονοµικών και ∆ιευθυντής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστηµίου, όπως και άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση των αρµοδιοτήτων του Πανεπιστηµίου.

(2) Η διάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστηµίου και οι όροι υπηρεσίας του διοικητικού προσωπικού που διορίζεται µε βάση το εδάφιο (1) καθορίζονται µε Κανονισµούς.»  

         

Για σκοπούς διασαφήνισης του κατά πόσο η προσβαλλόμενη απόφαση εμπίπτει στις πρόνοιες του Άρθρου 24, το Δικαστήριο έκρινε ορθό όπως προβεί σε επανάνοιγμα της υπόθεσης με το ακόλουθο πρακτικό:

 

«Κατά  τη  μελέτη  της υπόθεσης  για  σκοπούς συγγραφής της απόφασης, εντόπισα ότι το Άρθρο 24(2) του περί Πανεπιστημίου Νόμου, Ν. 144/1989,προνοεί ότι:

«(2) Η διάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου [...] καθορίζονται με Κανονισμούς.»

Εντούτοις, στην υπό κρίση υπόθεση δεν φαίνεται να καθορίστηκε η νέα διάρθρωση  με  κανονισμούς  αλλά  με  απόφαση  του Συμβουλίου.

Συνεπώς, κρίνω ότι είναι προς το συμφέρον της απονομής της δικαιοσύνης  να  επανανοίξω  την  υπόθεση  με  σκοπό  να τοποθετηθεί ο καθ’ ου η αίτηση επί της πιο πάνω επισήμανσης και επίσης οι διάδικοι επί του κατά πόσο εν όψει της εν λόγω πρόνοιας και στην απουσία κανονισμών επηρεάζεται η εκτελεστότητα της απόφασης του Συμβουλίου.»

 

Στα πλαίσια του επανανοίγματος δόθηκαν οδηγίες στις δύο πλευρές να καταχωρήσουν συμπληρωματική γραπτή αγόρευση επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Μέσω της συμπληρωματικής γραπτής αγόρευσης η αιτήτρια επαναλαμβάνει τις θέσεις της ότι πρόκειται για συγκεκαλυμμένη επέμβαση στα καθήκοντά της κατά παράβαση του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης που κατέχει ενώ φαίνεται να αποδέχεται ότι η απόφαση του καθ’ ου η αίτηση δεν συνιστά αναδιάρθρωση για σκοπούς εφαρμογής του Άρθρου 24 του Νόμου. Ομοίως, το καθ’ ου η αίτηση επίσης εισηγείται ότι δεν συνιστά αναδιάρθρωση εντός της έννοιας του Άρθρου 24 αλλά καθορισμό των δραστηριοτήτων και εργασιών που εκτελεί η αιτήτρια. Εισηγείται, πρόσθετα, το καθ’ ου η αίτηση ότι εφόσον η αιτήτρια αποδέχεται ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής το Άρθρο 24, το ζήτημα δεν μπορεί να εξεταστεί αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο.

 

Φαίνεται να διέλαθε της προσοχής και των δύο πλευρών ότι δεν είναι το Δικαστήριο που εισήγαγε τον όρο «αναδιάρθρωση» στη συζήτηση αλλά αυτό ήταν το αντικείμενο της απόφασης του καθ’ ου η αίτηση. Τόσο η πρόταση που υπέβαλε ο Πρύτανης στο Συμβούλιο όσο και η απόφαση του Συμβουλίου αναφέρονται σε αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών. Εντούτοις, το Δικαστήριο στα πλαίσια της υπό κρίση υπόθεσης δεν κρίνει την απόφαση του καθ’ ου η αίτηση για αναδιάρθρωση στο σύνολό της αλλά στην έκταση που επηρεάζει την αιτήτρια και όπως ορθά εισηγούνται και οι δύο πλευρές, στα πλαίσια των λόγων ακύρωσης που προβάλλονται.

 

Για σκοπούς κρίσης επί των προδικαστικών ενστάσεων, κρίνω ότι δεν ευσταθούν. Η απόφαση του καθ’ ου η αίτηση δεν αποτελεί εσωτερικό μέτρο της διοίκησης ιδιαίτερα στην έκταση που η επίκληση αυτής της εισήγησης έχει ως βάση το Άρθρο 6 του Νόμου. Το εν λόγω Άρθρο – ακόμα και εάν θεωρηθεί ότι δίδει εξουσία στο συμβούλιο να προβαίνει σε αναδιάρθρωση – εξακολουθεί να παράγει έννομα αποτελέσματα με ενδεχόμενο επηρεασμό του διοικούμενου. Το κριτήριο είναι κατά πόσο οι αλλαγές επηρεάζουν την υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου κατά τρόπο αντικειμενικό και όχι στη βάση της αντίληψης του υπαλλήλου.

 

Αντιπαραθέτοντας τα καθήκοντα της θέσης που κατέχει η αιτήτρια ως καθορίζονται στο σχέδιο υπηρεσίας με την προσβαλλόμενη απόφαση, προκύπτει επηρεασμός των καθηκόντων που καθορίζονται στις παραγράφους 3, 4 και συνακόλουθα 1(β) του σχεδίου υπηρεσίας.

 

Συγκεκριμένα:

«1.    Υπεύθυνος στο Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών:

(β)     για τον προγραμματισμό, συντονισμό, καθοδήγηση και έλεγχο του Γραμματειακού και Λογιστικού προσωπικού της εργασίας του.

3.      Έχει την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του λογιστηρίου και της οικονομικής υπηρεσίας.

4.      Βοηθά στην ετοιμασία του ετήσιου προϋπολογισμού και της μισθοδοσίας του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Είναι υπεύθυνος για την ετοιμασία καταστάσεων αναφορικά με τις δαπάνες του Πανεπιστημίου και τον έλεγχο των εισπράξεων και άλλων προσόδων.»

 

 Συνεπεία της προσβαλλόμενης απόφασης, η αιτήτρια δεν ασκεί πλέον τα καθήκοντα που προνοούνται στην παράγραφο 3 του σχεδίου υπηρεσίας ενώ σε σχέση με τα καθήκοντα που προνοούνται στην παράγραφο 4, δεν εμπλέκεται στην ετοιμασία της μισθοδοσίας του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ούτε στην ετοιμασία καταστάσεων σχετικά με τις δαπάνες, ούτε με τον έλεγχο των προσόδων. Αναφορικά με τα καθήκοντα της παραγράφου 3 εφόσον ολόκληρος ο τομέας της οικονομικής διαχείρισης αυτονομείται, σταματά εκ των πραγμάτων να εκτελεί τα εν λόγω καθήκοντα η αιτήτρια. Το ίδιο ισχύει και για μέρος των καθηκόντων της παραγράφου 4 αφού πλέον άλλοι θα είναι τα υπεύθυνα άτομα. Επιπρόσθετα, επηρεάζεται και το καθήκον που σύμφωνα με την παράγραφο 1(β) του σχεδίου υπηρεσίας εφόσον το λογιστικό προσωπικό με βάση την προσβαλλόμενη απόφαση εντάσσεται στον τομέα που αυτονομείται.

 

Η σημασία του επηρεασμού των καθηκόντων που προνοεί το σχέδιο υπηρεσίας μίας θέσης ιδιαίτερα εκεί όπου αφαιρούνται καθήκοντα είναι μεγάλη και επιδρά στην υπηρεσιακή εικόνα του υπαλλήλου. Αυτό επειδή ένας υπάλληλος – ακόμα και εάν η αφαίρεση καθηκόντων μπορεί να είναι θεμιτή στον εν λόγω υπάλληλο – δεν νοείται να κατέχει μία θέση χωρίς να ασκεί το σύνολο των καθηκόντων που προνοεί το σχέδιο υπηρεσίας της εν λόγω θέσης εις βάρος κάποιου άλλου υπαλλήλου που θα ήταν πρόθυμος να εκτελεί το σύνολο των καθηκόντων της θέσης. Από την άλλη, χωρίς ένας υπάλληλος να ασκεί όλα τα καθήκοντα της θέσης του δεν μπορεί να τύχει δίκαιης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης με αποτέλεσμα να είναι ορατή η πιθανότητα του υπηρεσιακού υποβιβασμού του εν λόγω υπαλλήλου.  

 

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το Άρθρο 24 του Νόμου οι όροι υπηρεσίας του διοικητικού προσωπικού καθορίζονται με κανονισμούς. Οι σχετικοί είναι οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Διοικητικό Προσωπικό) Κανονισμοί, Κ.Δ.Π. 162/99 (στο εξής οι «Κανονισμοί»). Ο Κανονισμός 15(4) προνοεί ότι:

 

«15. (4)  Τα καθήκοντα του υπαλλήλου είναι τα συνηθισμένα καθήκοντα της θέσης του, όπως εκτίθενται στο οικείο σχέδιο υπηρεσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα που δυνατόν να ανατεθούν σε αυτόν».

 

Εφόσον, όπως έχει αναλυθεί ανωτέρω, με την προσβαλλόμενη απόφαση επήλθε αναδιάρθρωση της υπηρεσίας με αποτέλεσμα τον επηρεασμό των καθηκόντων της αιτήτριας ως αυτά καθορίζονται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης που κατέχει τέτοια τροποποίηση δεν είναι νόμιμη εκτός εάν γίνεται ως το Άρθρο 24  και ο Κανονισμός 15(4) προνοούν. Οι εξουσίες που δίδει το Άρθρο 6 του Νόμου στο συμβούλιο του καθ’ ου η αίτηση δεν υπερκεράζουν, ούτε ακυρώνουν τις πρόνοιες του Άρθρου 24 και την εκεί προβλεπόμενη διαδικασία.

 

Για τους πιο πάνω λόγους καταλήγω ότι η προσφυγή επιτυγχάνει και η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώνεται. Επιδικάζονται €2200 έξοδα πλέον Φ.Π.Α. υπέρ της αιτήτριας και εναντίον του καθ’ ου η αίτηση.

 

Ε. ΜΙΧΑΗΛ, Δ.Δ.Δ.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο