R. M. ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ.α., Υπόθεση Αρ. 947/2021, 24/3/2025
print
Τίτλος:
R. M. ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ.α., Υπόθεση Αρ. 947/2021, 24/3/2025
Ημερομηνία:
24 Μαρτίου 2025

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

(Υπόθεση Αρ. 947/2021)

 

 24 Μαρτίου 2025

 

[ΜΙΧΑΗΛ, Δ/στης Δ.Δ.]

 

 

R. M.

 

Αιτητής

 

ν.

         

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ

1.   ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2.   ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ, ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Καθ’ ου η Αίτηση

………………………….

Χρίστος Π. Χριστοδουλίδης, για τον αιτητή.

 

Κάτια Χατζηδημητρίου (κα) για Γενικό Εισαγγελέα, για τους καθ’ ων η αίτηση.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

ΜΙΧΑΗΛ, Δ.Δ.Δ.: Ο αιτητής στην υπό κρίση προσφυγή ζητά την ακύρωση της απόφασης του καθ’ ου η αίτηση ημερομηνίας 1.7.2021 να απορρίψει την ιεραρχική προσφυγή που άσκησε ο αιτητής στις 24.5.2021.

 

Το χρονολογικό ιστορικό του αιτητή στη χώρα είναι μακρύ. Στην έκταση που ενδιαφέρει για την υπό κρίση υπόθεση, στις 30.10.2019 ο αιτητής υπέβαλε αίτηση για έκδοση δελτίου διαμονής ως μέλος της οικογένειας Ευρωπαίας πολίτη. Στις 27.12.2020 έγινε έλεγχος για τη γνησιότητα του γάμου χωρίς να εντοπιστεί το ζευγάρι. Παρά ταύτα, τις 18.3.2021 εκδόθηκε δελτίο διαμονής στον αιτητή με ισχύ μέχρι τις 18.3.2022 επειδή παρήλθε ο προβλεπόμενος χρόνος για εξέταση της αίτησης χωρίς να εντοπιστεί ο φάκελος έτσι ώστε να μπορεί να τύχει της πρέπουσας εξέτασης. Στις 5.4.2021 η διοίκηση απέρριψε την αίτηση ημερομηνίας 30.10.2019 και ακύρωσε το δελτίο διαμονής του αιτητή. Στις 25.5.2021 ο αιτητής υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή μέσω δικηγόρου η οποία απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση.

 

Οι καθ’ ων η αίτηση εγείρουν δύο προδικαστικές ενστάσεις των οποίων η εξέταση έχει προτεραιότητα. Εισηγούνται ότι ο αιτητής δεν έχει έννομο συμφέρον να ασκεί προσφυγή επειδή η ιεραρχική προσφυγή του ασκήθηκε εκπρόθεσμα και ότι με την υπό κρίση προσφυγή ανεπίτρεπτα και χωρίς έννομο συμφέρον εγείρει νέους λόγους ακύρωσης που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ιεραρχική προσφυγή.

 

Η πρώτη προδικαστική ένσταση απορρίπτεται. Στην προσβαλλόμενη απόφαση δεν αναφέρεται ότι ο λόγος απόρριψης είναι η εκπρόθεσμη άσκηση της ιεραρχικής προσφυγής. Αντίθετα, στην επιστολή προς τον δικηγόρο του αιτητή καταγράφεται ότι «η Ιεραρχική Προσφυγή εξετάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και απορρίφθηκε». Στο σημείωμα προς τον Υπουργό με ημερομηνία 14.6.2021 γίνεται αναφορά στην παράγραφο 3 ότι η ιεραρχική προσφυγή είναι εμπρόθεσμη εντούτοις, το σημείωμα καταλήγει στην εισήγηση για απόρριψη λόγω του ότι η απόφαση ακύρωσης ήταν ορθή λόγω μη εντοπισμού του ζεύγους. Συνεπώς, εφόσον η ιεραρχική προσφυγή δεν απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη αλλά εξετάστηκε επί της ουσίας της, ο αιτητής έχει έννομο συμφέρον να ασκεί την παρούσα προσφυγή.

 

Η δεύτερη προδικαστική ένσταση θα εξεταστεί σε σχέση με κάθε λόγο ακύρωσης ως προβάλλεται από τον αιτητή.

 

Εισηγείται ο αιτητής ότι δεν έγινε η δέουσα έρευνα και παραβιάστηκαν οι αρχές της καλής πίστης και της χρηστής διοίκησης επειδή, κατά την εισήγησή του, η εξέταση της ιεραρχικής προσφυγής περιορίστηκε στην εκπρόθεσμη άσκησή της. Εισηγείται, επίσης, ότι η απόφαση του καθ’ ου η αίτηση 2 λήφθηκε υπό πλάνη εφόσον δεν προηγήθηκε η κήρυξη του γάμου ως εικονικού.

Η εισήγηση του αιτητή περί έλλειψης δέουσας έρευνας και παραβίασης των αρχών της καλής πίστης και χρηστής διοίκησης δεν ευσταθούν και προβάλλονται χωρίς έννομο συμφέρον εφόσον είναι αντίθετες με την τοποθέτηση του ιδίου του αιτητή στην αντίστοιχη προδικαστική ένσταση που προβάλλουν οι καθ’ ων η αίτηση. Επιπρόσθετα, είναι ανακριβής η αναφορά του αιτητή ότι απορρίφθηκε η αίτησή του αλλά δεν ακυρώθηκε το δελτίο διαμονής που του είχε παραχωρηθεί. Στην επιστολή προς τον αιτητή ημερομηνίας 5.4.2021 παρά το ότι γίνεται αναφορά στην απόρριψη της αίτησής του, αναφέρονται επιπρόσθετα τα ακόλουθα που αφορούν στην ακύρωση της δυνατότητας διαμονής του:

 

“Therefore, you don’t meet the conditions for retention of your right of residence […].»

 

Εν πάση περιπτώσει, η ίδια η ιεραρχική προσφυγή που άσκησε ο αιτητής αφορά ακριβώς την ακύρωση του δελτίου διαμονής του η οποία – όπως αναφέρθηκε πιο πάνω κατά την εξέταση της προδικαστικής ένστασης – εξετάστηκε επί της ουσίας και δεν απορρίφθηκε λόγω της εκπρόθεσμης άσκησής της.

 

Σχετικά με τον δεύτερο λόγο ακύρωσης που προωθεί ο αιτητής, εισηγείται ότι υπό πλάνη και χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 7Α του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου, Κεφ. 105, έγινε επίκληση του ότι το ζεύγος δεν συζούσε. Στην ιεραρχική προσφυγή που άσκησε ο αιτητής αναφέρει τα ακόλουθα:

 

«Ο πελάτης μου στις 30/10/2019 μαζί με την σύζυγο του αποτάθηκαν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για δελτίο διαμονής για τον πελάτη μου.  Το δελτίο διαμονής του ακυρώθηκε χωρίς να του κοινοποιηθούν οι λόγοι ακύρωσης και επιφυλάσσει το δικαίωμα να του καταχωρήσει συμπληρωματικούς λόγους ακύρωσης της επίδικης απόφασης.  Είναι η θέση μας ότι η εν λόγο απόφαση ακυρώνοντας το δελτίο διαμονής του πελάτη μου παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της καλής πίστης που πρέπει να διέπει την δράση της Διοίκησης.

[…]

Επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος προνοεί ότι δεν χωρεί επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος όπως η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τυγχάνει σεβασμό εκτός αν μια τέτοια επέμβαση είναι σύμφωνη με το Νόμο και αναγκαία μόνο προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας η της Συνταγματικής τάξης η της δημόσιας ασφάλειας η της δημόσιας υγείας η των δημόσιων ηθών η της προάσπισης των εγγυημένων από το Σύνταγμα για κάθε πρόσωπο δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Περαιτέρω, ενόψει όλων των πιο πάνω κατά συνέπεια η απόφαση χωρίς να κλητευθεί ο πελάτης μου και η σύζυγος του σε συνέντευξη απολήγει και σε παράλειψη δέουσας έρευνας ως προς τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης και περί πλάνης των πραγμάτων.»

Η αναφορά στην επέμβαση στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή μόνο όταν είναι σύμφωνη με τον Νόμο, ενδεχομένως κατ’ ουσία να αναφέρεται την ίδια εισήγηση που προβάλλει ο αιτητής στην προσφυγή του. Εντούτοις, δεν προβλήθηκε η ίδια επιχειρηματολογία όπως στην προσφυγή έτσι ώστε να μπορεί να τύχει εξέτασης στα πλαίσια της ιεραρχικής προσφυγής και συνεπώς, ανεπίτρεπτα προβάλλεται στο στάδιο της προσφυγής.

 

Για τους πιο πάνω λόγους καταλήγω ότι η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται και η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται. Επιδικάζονται €1.700 έξοδα υπέρ των καθ’ ων η αίτηση και εναντίον του αιτητή.

 

Ε. ΜΙΧΑΗΛ, Δ.Δ.Δ.

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο