
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Υπόθ. Αρ.: 299/2024
30 Ιουνίου, 2025
[Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΔΔΔΔΠ.]
Αναφορικά με το άρθρο 146 του Συντάγματος
Μεταξύ:
M.L.
Αιτητής
-και-
Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Υπηρεσίας Ασύλου
Καθ’ ων η Αίτηση
Πιτσιλλίδου, Σ. (κα) Δικηγόρος για τους Καθ’ων η Αίτηση
[Αιτητής: Παρών]
ΑΠΟΦΑΣΗ
Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π: Με την παρούσα προσφυγή ο Αιτητής προσβάλλει την απόφαση των Καθ’ ων η Αίτηση ημερομηνίας 09/11/2023 με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για διεθνή προστασία.
Τα ουσιώδη γεγονότα της παρούσας υπόθεσης έχουν τεθεί στην Ένσταση των Καθ’ ων η αίτηση και υποστηρίζονται από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου που έχει κατατεθεί ως Τεκμήριο Α κατά τις διευκρινήσεις.
Ο Αιτητής είναι ενήλικας υπήκοος του Καμερούν. Στις 19/06/2019 εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής του και στις 25/06/2019 εισήλθε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσω των μη ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχών. Κατόπιν, στις 26/06/2019 συμπλήρωσε αίτηση παροχής διεθνούς προστασίας, βεβαίωση υποβολής της οποίας παρέλαβε από το Επαρχιακό Γραφείο Αλλοδαπών Λάρνακας αυθημερόν.
Προς εξέταση της ουσίας της αίτησης του Αιτητή διεξήχθη προσωπική συνέντευξη στις 25/09/2023 από λειτουργό της EUAA («αρμόδιος λειτουργός»). Στις 31/10/2023 ο αρμόδιος λειτουργός ετοίμασε έκθεση-εισήγηση προς τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία εγκρίθηκε από τον τελευταίο στις 09/11/2023. Στις 17/01/2024 ετοιμάστηκε επιστολή γνωστοποίησης της απορριπτικής απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου προς τον Αιτητή, μαζί με συνοδευτική επιστολή αιτιολόγησης της απόφασης. Και οι δύο επιστολές παραδόθηκαν δια χειρός στον Αιτητή στις 17/01/2024.
Στις 30/01/2024 καταχωρήθηκε η υπό κρίση προσφυγή.
Ο Αιτητής παραστάθηκε αυτοπροσώπως και προέβαλε μέσω της αίτησης και της γραπτής του αγόρευσης τους ίδιους λόγους για τους οποίους ζήτησε διεθνή προστασία εξαρχής, ήτοι ότι οι αυτονομιστές του πήραν παράνομα την περιουσία και όταν αυτός τους κατήγγειλε στο στρατό βρέθηκε να διώκεται από όσους εξ αυτών δε συνελήφθησαν. Κατά το στάδιο των διευκρινήσεων δε, ερωτώμενος σχετικά, ο Αιτητής δήλωσε πως υιοθετεί το περιεχόμενο των όσων έχει καταγράψει και ότι δεν έχει περισσότερα στοιχεία να καταθέσει στο δικαστήριο σχετικά με τον ουσιώδη ισχυρισμό του ότι τον αναζητούν οι Ambazonians. Ερωτώμενος να σχολιάσει το γεγονός ότι δε ζήτησε προστασία από τις αρχές της χώρας του ο Αιτητής αποκρίθηκε ότι οι Ambazonians βρίσκονται παντού, ακόμη και στη Douala και κυρίως στην Kumba όπου ζούσε.
Οι δε Καθ’ων η Αίτηση ισχυρίζονται ότι η απόφαση είναι νόμιμη και σύμφωνη με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, τη σχετική νομοθεσία και με τους βάσει αυτής εκδοθέντες Κανονισμούς καθώς και με τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης, είναι δε επαρκώς και/ή δεόντως αιτιολογημένη και έχει ληφθεί ορθά και νόμιμα, μετά από δέουσα έρευνα, σύμφωνα με τις αρχές του διοικητικού δικαίου και ύστερα από ορθή ενάσκηση της διακριτικής εξουσίας των Καθ’ ων η αίτηση και αφού λήφθηκαν υπόψιν όλα τα σχετικά γεγονότα και περιστατικά της υπόθεσης. Η δε Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε τους προσβαλλόμενους στην προσφυγή του αιτούντος ισχυρισμούς, ως επίσης και όσα ο Αιτητής ισχυρίστηκε κατά την διάρκεια της συνεντεύξεώς του, υπέβαλε επαρκή αριθμό ερωτήσεων και ορθώς κατέληξε ότι η εσωτερική και εξωτερική αξιοπιστία του Αιτητή δεν τεκμηριώθηκε.
Προτού προχωρήσω στην εξέταση των ισχυρισμών του Αιτητή, κρίνω σκόπιμο να εξετάσω τους ισχυρισμούς που προέβαλε o Αιτητής υπό το πρίσμα των πραγματικών γεγονότων και ισχυρισμών που προώθησε ο Αιτητής καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός του ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, ως προκύπτει από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου.
Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης διεθνούς προστασίας του, ο Αιτητής δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα του λόγω του πολέμου.
Κατά το στάδιο της προσωπικής του συνέντευξης, ο Αιτητής δήλωσε, κατ’ αρχάς, σε σχέση με τα προσωπικά του στοιχεία και προφίλ, ότι είναι υπήκοος Καμερούν, γεννηθείς την 20/09/1996 στη Kumba της επαρχίας Southwest Region και κάτοικος αυτής έως την αναχώρησή του από τη χώρα καταγωγής την 19/06/2019 (βλ ερ 26 3χ). Δήλωσε περαιτέρω ότι είναι Καθολικός Χριστιανός, ότι είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (βλ ερ 26 1χ), ότι στη χώρα του δεν εργάστηκε και ότι ομιλεί Αγγλικά (μητρική του γλώσσα) και Pingin (βλ ερ 27 1χ και 26 2χ). Ως προς την οικογενειακή του κατάσταση δήλωσε ελεύθερος (βλ ερ 26 4χ). Επίσης δήλωσε ότι ο πατέρας του και η μία αδερφή του ζουν στη Kumba στο Καμερούν (βλ ερ 25 2χ).
Αναφορικά με τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής του, δήλωσε ότι εγκατέλειψε το Καμερούν διότι τον αναζητούν οι αυτονομιστές μαχητές Ambazonians για να τον βλάψουν διότι τους κατήγγειλε στις αρχές όταν κατέλαβαν την οικογενειακή τους φάρμα. Συγκεκριμένα, ο Αιτητής δήλωσε ότι μία μέρα ο Αιτητής και ο πατέρας του πήγαν στην οικογενειακή φάρμα για να εργαστούν και βρήκαν μια ομάδα νεαρών αυτονομιστών μαχητών εκεί. Όταν τους ζήτησαν να αποχωρήσουν για να μπορέσουν να εργαστούν, οι αυτονομιστές τους είπαν ότι αποφάσισαν να μετατρέψουν τη φάρμα σε βάση τους και τους έδιωξαν. Στη συνέχεια ο Αιτητής πήγε και κατήγγειλε το περιστατικό στο στρατό και οι δυνάμεις του στρατού πήγαν στη φάρμα και συνέλαβαν κάποιους εξ αυτών. Μερικές εβδομάδες μετά τις συλλήψεις κάποιοι εκ των αυτονομιστών οι οποίοι απέφυγαν τη σύλληψη, αναζήτησαν τον Αιτητή στο πατρικό του σπίτι και αυτός διέφυγε αρχικά στη Douala και στη συνέχεια εκτός χώρας (βλ ερ 24 1χ).
Ο αρμόδιος λειτουργός με την εισηγητική του έκθεση διέκρινε τους ακόλουθους δύο ουσιώδεις ισχυρισμούς:
(α) Ταυτότητα, προφίλ και χώρα καταγωγής του Αιτητή
(β) Ο Αιτητής αναζητείτο από τους Ambazonians διότι τους κατήγγειλε στο στρατό αφότου κατέλαβαν την οικογενειακή τους φάρμα το Φεβρουάριο του 2019.
Ο αρμόδιος λειτουργός αξιολόγησε τους ισχυρισμούς ως ακολούθως:
Ως προς τον πρώτο ισχυρισμό του Αιτητή, ο λειτουργός αξιολόγησε αυτόν ως εσωτερικά και εξωτερικά αξιόπιστο και συνεπώς τον έκανε δεκτό, αποδεχόμενος τα στοιχεία του προφίλ του Αιτητή όπως αυτά δηλώθηκαν καθώς ο Αιτητής απήντησε με συνέπεια, με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν σε ό,τι αφορά αυτό το ουσιώδες θέμα και οι δηλώσεις του επιβεβαιώθηκαν από την ταυτότητα και το πιστοποιητικό γεννήσεως τα οποία προσκόμισε και από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης. Ο Αιτητής δήλωσε ότι γεννήθηκε την 20/09/1996 στη Kumba της επαρχίας Southwest Region η οποία αποτελεί και τον τελευταίο τόπο διαμονής του στη χώρα καταγωγής.
Ως προς τον δεύτερο ισχυρισμό του Αιτητή, ο λειτουργός αξιολόγησε αυτόν ως εσωτερικά αναξιόπιστο καθώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι δηλώσεις του Αιτητή χαρακτηρίστηκαν από ασυνέπειες, ασάφεια και έλλειψη λεπτομερειών.
Συγκεκριμένα, ο Λειτουργός έκρινε ότι οι απαντήσεις του Αιτητή όταν του ζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό στη φάρμα ήταν ασαφείς και μη λεπτομερείς, χωρίς ο Αιτητής να είναι σε θέση να περιγράψει με λεπτομέρεια το περιστατικό ή την ταυτότητα των μαχητών που κατέλαβαν τη φάρμα τους, δίνοντας μόνο γενικές απαντήσεις, ενώ αναμένετο να είναι σε θέση να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιους εξ αυτών.
Περαιτέρω, κληθείς να περιγράψει τα περιστατικά που τον έκαναν να πιστέψει ότι τον έψαξαν οι Ambazonians, ο Αιτητής ανέφερε δύο περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2019, χωρίς όμως να περιγράφει κανένα από τα δύο με λεπτομερή και συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να αποδείξει τη φύση και την ένταση των απειλών. Ερωτηθείς για το πρώτο περιστατικό, ο Αιτητής δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες αφού δεν βρισκόταν στο σπίτι του όταν ήρθαν οι αυτονομιστές μαχητές να τον αναζητήσουν. Κληθείς να μεταφέρει τι του είπαν οι γονείς του σχετικά με αυτό το περιστατικό, δεν έκανε αναλυτικές δηλώσεις καθώς ανέφερε ότι το μόνο πράγμα που του είπαν ήταν ότι τον αναζητήσαν οι μαχητές. Περαιτέρω, ο λειτουργός έκρινε ότι ο Αιτητής δε μπορούσε να εξηγήσει με συνεκτικό τρόπο πώς μπορεί να πληροφορήθηκαν οι μαχητές ότι ο Αιτητής ήταν αυτός που τους κατήγγειλε ή πώς οι γονείς του ήταν σίγουροι ότι οι μαχητές που ήρθαν στο σπίτι ήταν οι ίδιοι με αυτούς που βρίσκονταν στο αγρόκτημά τους ή το γιατί έψαχναν συγκεκριμένα και μόνο τον Αιτητή και όχι τον πατέρα του ή άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Αναφορικά με το περιστατικό της απαγωγής του πατέρα του από τους Ambazonians, ο λειτουργός έκρινε ότι οι απαντήσεις του Αιτητή ήταν γενικής φύσεως και αόριστες καθώς η περιγραφή του εν λόγω περιστατικού δεν ήταν λεπτομερής ούτε συγκεκριμένη. Τέλος ο λειτουργός έκρινε ότι με τις αόριστες δηλώσεις του περί των λόγων για τους οποίους έφυγε από τη χώρα παρόλο που μετά το περιστατικό της απαγωγής του πατέρα του δεν είχε ούτε αυτός ούτε κανείς από την οικογένειά του κάποια όχληση ο Αιτητής δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τη διάρκεια και την ένταση της πίεσης την οποία βίωσε και η οποία τον οδήγησε να φύγει από τη χώρα καταγωγής του.
Προχωρώντας στην εκτίμηση της εξωτερικής αξιοπιστίας του ισχυρισμού, ο λειτουργός επεσήμανε ότι λόγω του προσωπικού χαρακτήρα του ισχυρισμού, δε βρέθηκαν πηγές που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Ωστόσο, καθώς η εσωτερική αξιοπιστία του Αιτητή είχε προηγουμένως απορριφθεί διότι αυτός δεν ήταν σε θέση να παράσχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το υποτιθέμενο περιστατικό και τις απειλές που βίωσε, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε.
Κατά συνέπεια, οι Καθ’ ων η Αίτηση απέρριψαν την υπαγωγή του Αιτητή στο άρθρο 3 του Περί Προσφύγων Νόμου. Κατόπιν, αφού διαπίστωσαν την ύπαρξη ένοπλης, εσωτερικής σύρραξης στην επαρχία Southwest Region του Καμερούν έκριναν εν τέλει ότι οι προσωπικές περιστάσεις του Αιτητή, ήτοι ότι πρόκειται για άτομο ενήλικο νεαρής ηλικίας χωρίς προβλήματα υγείας και εμφανή ευαλωτότητα και ικανό να εργαστεί, δεν θα μπορούσαν να υπαγάγουν τον Αιτητή στο Άρθρο 19 (2) (γ) του περί Προσφύγων Νόμου. Συνεπώς, έκριναν ότι δεν μπορούσε να του παραχωρηθεί ούτε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
Από τα πιο πάνω, συνάγεται ότι η έρευνα που είχε προηγηθεί της απόφασης για απόρριψη της αίτησης του Αιτητή ήταν επαρκής και είχαν συλλεγεί και διερευνηθεί όλα τα ουσιώδη στοιχεία σε συνάρτηση πάντα με τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει ο Αιτητής κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Από τα στοιχεία που έχω ενώπιον μου, θεωρώ ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη και η αιτιολόγηση συμπληρώνεται και από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, όπως αυτά έχουν αναλυθεί ανωτέρω (βλ. άρθρο 29 του Ν. 158 (Ι)/1999, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κ.α. ν Δημοκρατίας (1990) 3 Α.Α.Δ. 1171 και Διογένους ν. Δημοκρατίας (1999) 4 Α.Α.Δ., 371 Στέφανος Φράγκου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, (1998) 3 ΑΑΔ 270). Ειδικότερα, επισημαίνω ότι στην έκθεση-εισήγηση του αρμόδιου λειτουργού καταγράφονται με λεπτομέρεια οι λόγοι που απορρίφθηκε το αίτημα του με παραπομπή στις απαντήσεις του Αιτητή, οι οποίες κρίνονται και από το Δικαστήριο ως αόριστες, ασαφείς και ατεκμηρίωτες. Ως εκ τούτου, απορρίπτεται ο λόγος ακυρώσεως που έχει προωθηθεί από τον Αιτητή.
Ως προς το ειδικότερο ζήτημα της υπαγωγής του Αιτητή σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας δυνάμει των άρθρων 19(1) και 19(2)(γ) του περί Προσφύγων Νόμου, έχω εξετάσει εξωτερικές πηγές πληροφόρησης για να αξιολογήσω την κατάσταση ασφαλείας στη περιφέρεια Southwest Region του Καμερούν, όπου βρίσκεται η προηγούμενη περιοχή συνήθους διαμονής του Αιτητή. Σύμφωνα με αυτές «το Καμερούν αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση και κρίση προστασίας που προκαλείται από συγκρούσεις, ενδοκοινοτική βία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»[1]. Πηγές ανέφεραν ότι το Καμερούν συνέχισε να επηρεάζεται από δύο μεγάλες συγκρούσεις: τη σύγκρουση στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ στον Άπω Βορρά και την εσωτερική κρίση στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές (NWSW)[2].
Αναφορικά με τα περιστατικά ασφαλείας, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της βάσης δεδομένων ACLED (The Armed Conflict Location & Event Data Project), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έργο τη συλλογή, ανάλυση και χαρτογράφηση δεδομένων σχετικά με τις ημερομηνίες, τους δρώντες, τις τοποθεσίες, τους θανάτους και τους τύπους όλων των καταγεγραμμένων γεγονότων πολιτικής βίας και διαμαρτυρίας σε παγκόσμια κλίμακα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 13/04/2024 και 11/04/2025 στο Καμερούν καταγράφηκαν συνολικά 2350 περιστατικά ασφαλείας από τα οποία επήλθε ο θάνατος συνολικά 1809 πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, στην επαρχία Southwest Region 390 εξ αυτών καταγράφηκαν ως περιστατικά χρήσης βίας κατά πολιτών (με 128 θύματα), 248 ως μάχες (με 531 θύματα), 18 ως ταραχές/εξεγέρσεις (με 2 θύματα), 15 ως εκρήξεις (με 16 θύματα) και 12 ως διαμαρτυρίες (δίχως θύματα)[3].
Σημειώνεται ότι στη Kumba, την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά ασφαλείας, 18 καταγράφηκαν ως περιστατικά χρήσης βίας κατά πολιτών (με 6 θύματα), 5 ως μάχες (με 3 θύματα) και 2 ως διαμαρτυρίες (δίχως θύματα)[4]. Ο πληθυσμός δε της εν λόγω επαρχίας καταγράφεται στους 1.316.079 κατοίκους σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη καταμέτρηση του 2005 ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του 2015 ο πληθυσμός υπολογίζεται στους 1.553.300 κατοίκους[5]. Ειδικότερα στην Kumba ο πληθυσμός ανέρχεται στους 144.268 κατοίκους[6].
Από τις ανωτέρω πληροφορίες προκύπτει ότι στη Νοτιοδυτική Περιφέρεια του Καμερούν, λαμβάνει χώρα εσωτερική ένοπλη σύρραξη μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των αυτονομιστών, που συμπαρασύρει τον άμαχο πληθυσμό, σημειώνοντας αρκετές απώλειες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά ασφαλείας για το τόπο συνήθους διαμονής του Αιτητή, ως αναλύθηκαν ανωτέρω, συνάγεται ότι η ένοπλη σύρραξη που συντελείται, δεν επηρεάζει τη πόλη Kumba σε τέτοιο βαθμό ώστε μόνη η παρουσία κάποιου εκεί να τον εκθέτει σε κίνδυνο. Επικουρικά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαίτερες περιστάσεις του Αιτητή για την αξιολόγηση του προσωπικού κινδύνου που θα αντιμετωπίσει ως άμαχος αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, ήτοι ότι πρόκειται για άτομο ενήλικο νεαρής ηλικίας χωρίς προβλήματα υγείας και εμφανή ευαλωτότητα και ικανό να εργαστεί, καταλήγω ότι δεν συντρέχουν ουσιώδεις λόγοι στο πρόσωπο του Αιτητή, ώστε να πιστεύεται ότι αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του θα αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη.
Στη βάση των όσων αναλύθηκαν ανωτέρω, θεωρώ πως ο Αιτητής δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πάσχει η ορθότητα και η νομιμότητα της απόφασης των Καθ' ων η Αίτηση. Επίσης δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στο πρόσωπό του πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στο καθεστώς του πρόσφυγα ή της παραχώρησης συμπληρωματικής προστασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προσφύγων Νόμου και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.
Ως εκ τούτου, η προσφυγή αποτυγχάνει και απορρίπτεται. Επιδικάζονται €500 έξοδα εναντίον του Αιτητή και υπέρ των Καθ' ων η Αίτηση. Η προσβαλλόμενη απόφαση επικυρώνεται.
Μ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ.Δ.Δ.Δ.Π.
[1] UNHCR, Fact Sheet; UNHCR Cameroon Refugee; July 2024, 10 September 2024, https://data.unhcr.org/en/documents/download/111089 σελ. 1 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 16/04/2025)
[2] European Commission, Cameroon, last updated 25 November 2024, url; UNOCHA, Cameroon Humanitarian
Needs Overview 2024, 14 April 2024, https://reliefweb.int/attachments/32c8a7cb-5dac-4c5f-92ec-f232a7bed6d0/CMR_HNO_2024_EN_20240123_v2%20%281%29.pdf , σελ. 9
(ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 16/04/2025)
[3] ACLED - The Armed Conflict Location & Event Data Project, https://acleddata.com/ . Περιστατικά ασφαλείας για το χρονικό διάστημα από 13/04/2024 και 11/04/2025 στο Καμερούν, Southwest Region: https://acleddata.com/explorer/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 16/04/2025)
[4] ACLED - The Armed Conflict Location & Event Data Project, https://acleddata.com/ . Περιστατικά ασφαλείας για το χρονικό διάστημα από 13/04/2024 και 11/04/2025 στο Kumba, Καμερούν, Southwest Region: https://acleddata.com/explorer/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στις 16/04/2025)
[5] City Population, Cameroon, Southwest Region, https://citypopulation.de/en/cameroon/cities/ (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 16/04/2025)
[6] https://citypopulation.de/en/cameroon/cities/?cityid=1200 (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 16/04/2025)
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο