ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ν. Χριστόδουλου Σωφρονίου, Αρ. Υπόθεσης: 20222/2022, 16/1/2025
print
Τίτλος:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ν. Χριστόδουλου Σωφρονίου, Αρ. Υπόθεσης: 20222/2022, 16/1/2025

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ενώπιον: Γ. Χρ. Φούλια, Ε.Δ.

Αρ. Υπόθεσης: 20222/2022

Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας

εναντίον

Χριστόδουλου Σωφρονίου  

                                                                             Κατηγορούμενου

Ημερομηνία: 16.1.2025

Για την Κατηγορούσα Αρχή: κ. Ζ. Κούμουρου   

Για τον Κατηγορούμενο: κ. Γ. Εφφέ    

Κατηγορούμενος: Παρών  

ΠΟΙΝΗ

Στο κατηγορητήριο της παρούσας υπόθεσης περιλαμβάνονται 5 κατηγορίες εκ των οποίων οι κατηγορίες 3 και 5 αναστάλθηκαν και στις υπόλοιπες ο κατηγορούμενος δήλωσε παραδοχή.

 

Η 1η κατηγορία αφορά το αδίκημα της καλλιέργειας 2 φυτών κάνναβης και οι κατηγορίες 2 και 4 το αδίκημα της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β ήτοι 1500 γρ. φυλλωμάτων και κλαδιών κάνναβης και 100 γρ. κάνναβης αντίστοιχα κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 6(1), 6(2), 30, 31 και 38 και Μέρους ΙΙ του Πρώτου Πίνακα και του Τρίτου Πίνακα του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/1977.

 

Στην παρούσα υπόθεση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διέταξε τη συνοπτική εκδίκασή της σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 30(2) του σχετικού Νόμου 29/1977.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου αιτήθηκε και ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής συγκατατέθηκε όπως για σκοπούς επιβολής ποινής στην παρούσα υπόθεση ληφθεί υπόψη και η υπόθεση 5300/2021 του Ε.Δ. Λάρνακας. Στην εν λόγω υπόθεση ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε τις κατηγορίες 1 έως 3 που αφορούν τα αδικήματα της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’ ήτοι 0,79 γρ. πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης, της προμήθειας από άλλο πρόσωπο ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’ ήτοι 0,79 γρ. πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης και της καλλιέργειας 9 φυτών του γένους κάνναβης αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα γεγονότα τα οποία εκτέθηκαν από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής και δεν αμφισβητήθηκαν από τον κατηγορούμενο στις 11.10.2022 ο Μ.Κ.5 μαζί με άλλα μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας μετέβηκαν στην κατοικία του κατηγορούμενου στη Δρομολαξιά με σκοπό να διενεργήσουν έρευνα δυνάμει δικαστικού εντάλματος έρευνας. Ο Μ.Κ.5 κατά την είσοδό του στην κατοικία εντόπισε τον κατηγορούμενο, του επεξήγησε τον λόγο της παρουσίας του εκεί και όταν του επέστησε την προσοχή του στον νόμο ο κατηγορούμενος απάντησε «κάμετε την έρευνά σας». Κατά την έρευνα ο Μ.Κ.5 εντόπισε στην πίσω αυλή της οικίας του κατηγορούμενου 2 μεγάλες γλάστρες σε καθεμιά από τις οποίες ήταν φυτεμένο 1 φυτό κάνναβης. Το πρώτο ήταν ύψους 150 εκ. και το δεύτερο ύψους 80 εκ. Αφού ο Μ.Κ.5 τα υπέδειξε στον κατηγορούμενο αυτός απάντησε «εν δικά μου» και στη συνέχεια τον πληροφόρησε για τα από μέρους του διαπραχθέντα αδικήματα, του επέστησε την προσοχή στον νόμο και ο κατηγορούμενος απάντησε «είμαι άρρωστος και το λάδι ωφελεί στην υγεία μου». 

 

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε πάτωμα δωματίου 2 τσάντες με φυλλώματα κάνναβης καθώς και ένα δίκτυ που περιείχε πράσινη φυτική ύλη τα οποία παραλήφθηκαν ως τεκμήρια. Όταν επιστήθηκε η προσοχή του κατηγορούμενου στον νόμο αυτός απάντησε «τα φύλλα και τα κλωνιά τα έκοψα που το φυτό και τις φούντες το ίδιο». Πληροφορήθηκε ότι ήταν υπό σύλληψη εκ νέου και απάντησε «έκαμα λάθος». Ακολούθως ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας όπου την ίδια μέρα του λήφθηκε ανακριτική κατάθεση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει κάνει χρήση κάνναβης. Ανέφερε επίσης πως επειδή ήθελε να δοκιμάσει το λάδι της κάνναβης καθώς διάβασε ότι βοηθούσε στους πόνους που αντιμετώπιζε αποφάσισε να φυτέψει τα φυτά κάνναβης με σκοπό να κάνει λάδι. Παραδέχτηκε ότι όλα τα ναρκωτικά που ανευρέθηκαν του ανήκουν και τα είχε για δική του προσωπική χρήση. Αναφέρθηκε τέλος ότι ο κατηγορούμενος είναι λευκού ποινικού μητρώου.

 

Ως γεγονότα της υπόθεσης 5300/2021 αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: στις 11.5.2020 και περί ώρα 16:30 ο Μ.Κ.5 μαζί με άλλα μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας μετέβηκαν στην οικία του κατηγορουμένου στη Δρομολαξιά για να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας που είχαν στην κατοχή τους. Εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος, του εξηγήθηκε ο λόγος της παρουσίας τους στο μέρος και αφού του επιστήθηκε η προσοχή στον νόμο απάντησε «κάμετε ό,τι θέλετε, δεν έχω κάτι». Κατά την έρευνα στο υπνοδωμάτιο του κατηγορούμενου εντοπίστηκαν χειροποίητα τσιγάρα που περιείχαν καπνό αναμεμιγμένο με πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβης και όταν του επιστήθηκε η προσοχή του στον νόμο απάντησε «Εν δικά μου. Το χόρτο και τα τσιγάρα βοηθά με να ηρεμώ». Ακολούθως σε νέα έρευνα έξω από την οικία του κατηγορουμένου στην αυλή εντοπίστηκαν 9 φυτά κάνναβης ύψους 10 έως 45 εκ. εκ των οποίων τα 4 ήταν φυτεμένα στο έδαφος ενώ τα άλλα 5 σε πλαστικές γλάστρες. Αφού του επιστήθηκε η προσοχή στον νόμο απάντησε «εγώ τα έβαλα τα φυτά για δική μου χρήση». Αφότου πληροφορήθηκε για τα αδικήματα που διέπραττε του επιστήθηκε εκ νέου η προσοχή του στον νόμο και ο κατηγορούμενος απάντησε «λογάριαζα να κάμω κανναβουρόλαδο για να το πίνω». Στη συνέχεια συνελήφθηκε για τα αδικήματα που διέπραττε, οδηγήθηκε στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας όπου την ίδια μέρα ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και κάνει χρήση κάνναβης. Ανέφερε ότι ήθελε να δοκιμάσει το λάδι της κάνναβης για να απαλύνει τον πόνο του γι’ αυτό φύτεψε στην αυλή του αρχικά 5 φυτά κάνναβης και από τα 5 φυτά έκοψε 4 κλωνάρια τα οποία μεταφύτεψε στις άλλες γλάστρες που εντοπίστηκαν στην αυλή της κατοικίας του. Παραδέχθηκε ότι ήταν για δική του χρήση. Όταν κατηγορήθηκε γραπτώς απάντησε «παραδέχομαι, τα φυτά τα είχα για δική μου χρήση και όχι για εμπορία». 

 

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου παρέδωσε στο Δικαστήριο γραπτό κείμενο με τις θέσεις και εισηγήσεις του. Σε αυτό καταγράφεται ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τα επίδικα αδικήματα λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας και των ανυπόφορων πόνων που βιώνει τα τελευταία χρόνια. Περί το έτος 2000 είχε ατύχημα στη θάλασσα το οποίο οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό του αρ. κάτω άκρου του με απώλεια του αστραγάλου στο εν λόγω άκρο συνεπεία του οποίου υποβλήθηκε σε 3 πολύωρες και δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Έκανε χρήση ναρκωτικών λόγω προβλημάτων υγείας και καλλιεργούσε τα επίδικα φυτά κάνναβης για αποκλειστικά δική του χρήση χωρίς ποτέ να έχει ανάμειξη σε εμπορία ναρκωτικών. Πλέον λαμβάνει ισχυρά αναλγητικά και υπνωτικά χάπια και απεξαρτήθηκε από τα ναρκωτικά.

 

Καταγράφονται επίσης οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου ο οποίος είναι άτομο ηλικίας 81 ετών περίπου.

 

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου κατέγραψε επίσης ότι προς όφελος του κατηγορούμενου πρέπει να προσμετρήσει η παραδοχή του η οποία φανερώνει την έμπρακτη μεταμέλειά του καθώς επίσης και η άμεση παραδοχή και συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές και το λευκό του ποινικό μητρώο σε σχέση με την ηλικία του.

 

Το Δικαστήριο κατά τη διαδικασία επιλογής του είδους της ποινής που θα επιβάλει σε μια συγκεκριμένη υπόθεση λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων ως αυτή προκύπτει από την προβλεπόμενη από τον νόμο ανώτατη ποινή, τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων καθώς επίσης και τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες ενός κατηγορούμενου. Επιπλέον λαμβάνει υπόψη του πως σε αδικήματα για τα οποία παρατηρείται αυξητική τάση διάπραξής τους η επιβολή αποτρεπτικών ποινών καθίσταται αναγκαία.

 

Στο έργο εξατομίκευσης της ποινής είναι καθήκον του Δικαστηρίου να λαμβάνει επίσης υπόψη του όλα τα ελαφρυντικά στοιχεία, περιλαμβανομένων των ατομικών συνθηκών του παραβάτη καθώς και εκείνα που πηγάζουν από τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, για εξισορρόπηση της ποινής έτσι ώστε αυτή να μη συνιστά απλώς τιμωρία αλλά να αρμόζει στο πρόσωπο του συγκεκριμένου παραβάτη (Κωνσταντίνου ν. Δημοκρατίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 224).

 

Από την άλλη όμως η διαδικασία εξατομίκευσης της ποινής δεν πρέπει να συνεπάγεται εξουδετέρωση ούτε της σοβαρότητας του αδικήματος ούτε του στοιχείου της αποτροπής, όταν συντρέχουν λόγοι για την απόδοση αποτρεπτικού χαρακτήρα στην ποινή (Μιχάλης Παναγιώτου ν. Αστυνομίας (2012) 2 Α.Α.Δ. 557). Η εξατομίκευση της ποινής επιτυγχάνεται μέσα και όχι έξω από το πλαίσιο των αρχών που διέπουν τον καθορισμό της ποινής (Γενικός Εισαγγελέας v. Ευαγόρου (2001) 2 Α.Α.Δ. 285).

 

Οι παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούν στην επιβολή ποινών παρέχουν ένδειξη του μέτρου τιμωρίας συγκεκριμένων αδικημάτων και των παραμέτρων του καθορισμού της ποινής πλην όμως δεν έχουν τον δεσμευτικό χαρακτήρα που ενέχει ο καθορισμός αρχών δικαίου επειδή η ποινή που επιβάλλεται σε μια συγκεκριμένη υπόθεση είναι αλληλένδετη με τις ιδιαιτερότητες των γεγονότων που τη συνθέτουν και των συνθηκών του εκάστοτε παραβάτη (Χαραλάμπους v. Δημοκρατίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 1, Γεωργίου κ.ά. v. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 61/2020, ημερομηνίας 14.7.2022, ECLI:CY:AD:2022:B304 και ANDREI ν. Αστυνομίας, Ποινικές Εφέσεις Αρ. 164 και 165/2022, ημερομηνίας 23.1.2023).

 

Στην υπόθεση Παντελής Κυριάκου Ιωάννου ν. Γεν. Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (2005) 2 Α.Α.Δ. 598 λέχθηκε πως «όταν το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και άλλα αδικήματα, μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, από εκείνη που θα επέβαλλε αν είχε ενώπιόν του μόνο τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο».

 

Για το αδίκημα της καλλιέργειας φυτών κάνναβης κατά παράβαση του άρθρου 7 του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/1977 προβλέπεται από τον Τρίτο Πίνακα του άρθρου 30 ποινή φυλάκισης διά βίου ή ποινή προστίμου ή και οι 2 αυτές ποινές.

 

Το άρθρο 6(1) και (2) του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/1977 ορίζει ότι είναι αδίκημα κάποιο πρόσωπο να αγοράζει ή προμηθεύεται ή να έχει στην κατοχή του «ελεγχόμενον φάρμακον». Σύμφωνα με τον Τρίτο Πίνακα του Ν.29/1977 το αδίκημα της αγοράς ή προμήθειας ή κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 8 ετών ή με πρόστιμο ή και με τις 2 αυτές ποινές.

 

Το άρθρο 30(4) του Ν.29/1977 ορίζει τα περιστατικά τα οποία καθιστούν το αδίκημα ως ιδιαίτερα σοβαρό και το άρθρο 30(5) τα περιστατικά που το καθιστούν λιγότερο σοβαρό. Το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψη του τα εν λόγω περιστατικά.

 

Η σοβαρότητα των αδικημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και η ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών για τέτοιας φύσεως αδικήματα δεν προκύπτουν μόνο από την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή και την ίδια τη φύση τους αλλά έχουν επίσης τονισθεί και από τη σχετική νομολογία. Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την υπόθεση Γλυκερίου ν. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 171/2020, ημερ. 8.6.2022, ECLI:CY:AD:2022:B287:

 

«Η νομολογία υπαγορεύει την αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών σε υποθέσεις που αφορούν ναρκωτικές ουσίες. Όπως έχει λεχθεί στην υπόθεση Ναζίπ ν. Αστυνομίας, (2014) 2(Β) ΑΑΔ 808, η ενασχόληση με τα ναρκωτικά, είτε για ιδία χρήση ή κατά μείζονα λόγο με την εισαγωγή και διάθεση ή προμήθεια σε τρίτους, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο στην κοινωνική συνοχή ενόψει των προβλημάτων που επιφέρει η εξάρτηση. Όπως έχει τονισθεί στην υπόθεση Bora ν. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 79/2017, ημερ. 13/3/2018, ECLI:CY:AD:2018:B110:

 

«Μπορεί να αποτυπωθεί, ως απαύγασμα της εν λόγω νομολογίας, η ανάγκη για επιβολή αυστηρών ποινών, αποτρεπτικού χαρακτήρα, ακριβώς λόγω των ολέθριων αποτελεσμάτων που ενέχει η εγκληματική αυτή συμπεριφορά. Η αυστηρή μεταχείριση των παραβατών προβάλλει ως επιτακτική, δεδομένης της συχνότητας των υποθέσεων αυτής της μορφής που τίθενται ενώπιον των Δικαστηρίων και της ραγδαίας επιδείνωσης του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η εξαθλίωση των θυμάτων, αλλά και η απώλεια ζωών, κυρίως νέων ανθρώπων, επιβάλλει τη δραστική παρέμβαση και συμμετοχή της δικαιοσύνης στην καθολική προσπάθεια αναχαίτισης της σύγχρονης μάστιγας των ναρκωτικών».

 

Σχετικό είναι και το ακόλουθο απόσπασμα από την υπόθεση Κλεομένης ν. Δημοκρατίας (2013) 2 Α.Α.Δ. 350:

 

«Αν και πιστεύουμε ότι επαναλαμβάνουμε εαυτούς και τα τετριμμένα, κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την κατ' επανάληψη επισήμανση της νομολογίας μας «πως τα ναρκωτικά έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και καρκίνωμα της κοινωνίας μας, πληγές οι οποίες δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε από τη συχνότητα των υποθέσεων που έρχονται ενώπιον των δικαστηρίων, όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρούν, αλλά επιδεινώνονται ραγδαία. Και στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παραβάτες είναι πρόσωπα νεαρής ηλικίας. Είναι πραγματικά λυπηρό, οδυνηρό και τραγικό να διαπιστώνουμε πως η απώλεια ζωών, νέων κυρίως ανθρώπων, έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας πραγματικότητας και πως η λίστα των νέων που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα επιτάσσει την επιβολή αποτρεπτικών ποινών και καθιστά την αυστηρή μεταχείριση των παραβατών επιτακτική».

 

Στην πρόσφατη υπόθεση Γρηγορίου ν. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση Αρ. 281/2022, ημερ. 27.3.2023, ECLI:CY:AD:2023:B111 τονίστηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών σε υποθέσεις ναρκωτικών. Αναφέρθηκε ότι «η σοβαρότητα των αδικημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά καθιστούν την ανάγκη για αποτροπή και προστασία της κοινωνίας από το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών, μέσω της επιβολής αυστηρών ποινών». Σε άλλο σημείο της ως άνω απόφασης αναφέρθηκε επίσης ότι «όμως παραμένει η αρχή ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που αφορούν σε ναρκωτικά δεν πρέπει να υποβαθμίζεται όταν η ποσότητα των ναρκωτικών δεν είναι μεγάλη».

Στην ως άνω υπόθεση Γρηγορίου έγινε αναφορά στην υπόθεση Βαρδάκη ν. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση Αρ. 186/2021, ημερ. 14.7.2022, ECLI:CY:AD:2022:B302 στην οποία τονίστηκε ότι «Η εμφάνιση ενώπιον των Δικαστηρίων υποθέσεων που αφορούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποβάθμιση της σοβαρότητας των υποθέσεων με μικρότερες ποσότητες. Αντίθετα, αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα και η ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης των ναρκωτικών σε κάθε της έκφανση. Ωστόσο, η αγωνία των Δικαστηρίων για επίτευξη του πιο πάνω σκοπού δεν πρέπει να παρασύρει στην επιβολή ποινών που εκφεύγουν του μέτρου που η νομολογία έχει καθιερώσει».

 

 Στην υπόθεση COSMIN SCORTEANU ν. Αστυνομίας (2014) 2 Α.Α.Δ. 15 απορρίφθηκε έφεση εναντίον απόφασης με την οποία επιβλήθηκε άμεση ποινή φυλάκισης 1 μηνός κατόπιν παραδοχής σε κατηγορία κατοχής χωρίς άδεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β ήτοι 6 γραμμαρίων κάνναβης σε κατηγορούμενο με λευκό ποινικό μητρώο που είχε συνεργαστεί με την Αστυνομία παρά την αναφορά του Εφετείου πως η επιβληθείσα ποινή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυστηρή.

 

Εξετάζοντας ποιο είδος ποινής είναι κατάλληλο να επιβληθεί στην παρούσα υπόθεση συνεκτιμώντας και σταθμίζοντας όλα όσα εκτίθενται πιο πάνω και ιδιαίτερα τη φύση και τη σοβαρότητα των αδικημάτων, την τάξη και των ποσότητα των επίδικων ναρκωτικών, την παραδοχή του κατηγορούμενου, το λευκό του ποινικό μητρώο σε συνδυασμό με την ηλικία του, το γεγονός ότι πλέον έχει απεξαρτηθεί από τη χρήση ναρκωτικών, το γεγονός ότι κατείχε και καλλιεργούσε τα φυτά κάνναβης αποκλειστικά για δική του χρήση για αντιμετώπιση του πόνου που του προκαλεί το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει χωρίς να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε εμπορία ναρκωτικών, την έμπρακτη μεταμέλειά του ως αυτή προκύπτει από την παραδοχή του και την απεξάρτησή του καθώς επίσης και τα γεγονότα που περιβάλουν τη διάπραξή των αδικημάτων και τέλος τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα οποία τον οδήγησαν στη λανθασμένη επιλογή να κάνει χρήση ναρκωτικών κρίνω ότι αρμόζουσα υπό τις περιστάσεις ποινή είναι η χρηματική.

 

Λαμβάνω περαιτέρω υπόψη μου την προβλεπόμενη από τον Νόμο ποινή καθώς επίσης και τη σχετική νομολογία όπως την ανέφερα πιο πάνω σύμφωνα με την οποία καθίσταται αναγκαία η επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε αδικήματα ναρκωτικών.

 

Λαμβάνοντας υπόψη μου όλα τα πιο πάνω κρίνω ως αρμόζουσες τις πιο κάτω ποινές:

 

·        στην 1η κατηγορία ποινή προστίμου €1.000,00

·        στη 2η κατηγορία ποινή προστίμου €750,00

·        στην 4η κατηγορία ποινή προστίμου €750,00

 

Κατά την επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη και η υπόθεση 5300/2021 του Ε.Δ. Λάρνακας.

 

                                                          (Υπ.) ..................................

Γιώργος Χρ. Φούλιας

Επαρχιακός Δικαστής

Πιστό Αντίγραφο

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο