Υπόθεση αρ. 3694/2024 ν. G. T., Υπόθεση αρ. 3694/2024, 31/10/2024

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

 

 

 

 

Υπόθεση αρ. 3694/2024

 

 

 

 

 

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

v.

 

 

 

 

 

 

 

G. T.

 

 

 

__________________________

 

 

 

Ημερομηνία: 31 Οκτωβρίου 2024

 

Εμφανίσεις:

 

Σ. Χρυσοστόμου, για την Κατηγορούσα Αρχή

 

Μ. Παπαδημήτρη (κα), για τον Κατηγορούμενο

 

Κατηγορούμενος: παρών

 

 

 

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ

 

(ex tempore)

 

 

1.        G. T., κατόπιν της δικής σου ομολογίας ενοχής, το Δικαστήριο θα πρέπει να επιβάλει ποινή, σε 2 κατηγορίες επί του κατηγορητηρίου:

 

1η Κατηγορία και 2η Κατηγορία: Ότι την 19 Αυγούστου 2024 εισήλθες παράνομα σε εργοτάξιο στη λεωφόρο Μορόζου, με σκοπό να διαπράξεις σε αυτό ποινικό αδίκημα, και από εκεί έκλεψες καλούπια περιουσίας του A. A. από τη Συρία και τώρα στην Πάφο, ενώ πριν από τη διάπραξη της κλοπής αυτής είχες καταδικαστεί για κλοπή από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, στις υποθέσεις που αναφέρονται στο Κατηγορητήριο.

 

2.        Η είσοδος σε ξένη περιουσία με σκοπό διάπραξης ποινικού αδικήματος και η κλοπή είναι ποινικά αδικήματα με βάση τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο Κεφ.154, ο οποίος προβλέπει και ποινές. Όταν έχει προηγηθεί καταδίκη για κλοπή, η ποινή προβλέπεται αυξημένη.

 

3.        Οι ποινές που επιβάλλει το Δικαστήριο πρέπει να είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν.

 

4.        Για το αδίκημα της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος του άρθρου 280 ΠΚ (1η Κατηγορία), η προβλεπόμενη στον νόμο ποινή είναι η φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια.

 

Για το αδίκημα της κλοπής ενώ υπάρχει προηγούμενη καταδίκη για γενική κλοπή με βάση το άρθρο 262 ΠΚ, κατά το άρθρο 272(1) ΠΚ (2η Κατηγορία), η ποινή που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο είναι μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση.

 

Με βάση το άρθρο 29 ΠΚ, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου ή, αντί ποινής φυλάκισης, να επιβάλει χρηματική ποινή.

 

5.        Σου αναφέρω τις ποινές που προβλέπονται από τον νόμο για να κατανοήσεις πως τα αδικήματα που διέπραξες έχουν σοβαρότητα. Η κλοπή μετά από προηγούμενη καταδίκη είναι το σοβαρότερο αδίκημα που περιέχεται στο κατηγορητήριο.

 

6.        Το να εισέρχεσαι στον χώρο άλλου προσώπου και έπειτα να αποσπάς από την περιουσία του αντικείμενα χωρίς τη θέλησή του, ακόμα και μικρής αξίας, δεν είναι συμπεριφορά στην οποία μπορεί συνήθως να υπάρξει πολύ μεγάλο περιθώριο επιείκειας.

 

7.        Ο χαρακτηρισμός ενός αδικήματος ως σοβαρού βεβαίως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ανώτατο όριο της ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση τον νόμο. Εκείνος είναι ένας σημαντικός δείκτης της σοβαρότητας.

 

8.        Σε μεγάλο βαθμό, η ταξινόμηση του αδικήματος σε επίπεδο σοβαρότητας εξαρτάται και από το σύνολο των περιστάσεων που περιβάλλουν τη διάπραξή του από το συγκεκριμένο πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση (culpability), καθώς και από το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε ή κινδύνευσε να προκληθεί από την παραβατική του συμπεριφορά σε πραγματικό επίπεδο (harm)[1].

 

9.        Το Δικαστήριο, αφού ταξινομήσει τα αδικήματα ως προς το επίπεδο σοβαρότητάς τους, και καθορίσει το σημείο εκκίνησης της επιμέτρησης, προβαίνει στην επιμέτρηση της ποινής, συναρτώντας την με τα γεγονότα της υπόθεσης αλλά και τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορούμενου, για να καταλήξει στο είδος και έπειτα στην έκταση της ποινής που αρμόζει στην περίπτωση[2]. Σε αυτό το πλαίσιο, δυνατόν να υπάρχουν παράγοντες που είναι ελαφρυντικοί, και επιφέρουν περαιτέρω έκπτωση στην ποινή, αλλά και παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί και εμποδίζουν να συμβεί κάτι τέτοιο ή που προκαλούν περαιτέρω αύξηση της ποινής.

 

10.     Το βάρος που δίδεται σε κάθε ελαφρυντικό ή επιβαρυντικό παράγοντα δεν είναι το ίδιο σε κάθε υπόθεση ή σταθερό. Η επιμέτρηση δεν γίνεται με αυστηρά ή με ακριβή μαθηματικά κριτήρια, αλλά γίνεται με γνώμονα την αναλογικότητα, η προσέγγιση της οποίας θα πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο.

 

11.     Επίσης, είναι σημαντικό σημείο αναφοράς πως η εξατομίκευση της ποινής δεν μπορεί να εξουδετερώνει οποιουσδήποτε από τους σκοπούς της ποινής[3], αλλά και οι σκοποί της ποινής, κατά την επιβολή της, δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται από την πραγματική διάσταση της εγκληματικότητας στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

 

12.     Η ανθρώπινη συμπεριφορά, που γίνεται παραβατική, δυνατόν να ανάγεται σε διαφορετικές νομικές βάσεις και ποινικά αδικήματα. Η ουσία είναι η ποινική μεταχείριση να απαντά με προσοχή στην κοινωνική απαξία της κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς, ισοζυγίζοντας τις κοινωνικές και τις ανθρώπινες ανάγκες.

 

13.     Το Δικαστήριο, συνηθέστερα, κινείται στα ανώτατα όρια της ποινής, όταν η φύση του εγκλήματος είναι τέτοια, ώστε να επιβάλλει εξαιρετικά μέτρα αποτροπής, χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, και παράλληλα το ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου είναι βεβαρυμμένο[4].

 

14.     Γίνεται πάντοτε προσπάθεια αποφυγής της ποινής φυλάκισης, όπου δεν είναι απολύτως αναγκαία. Όπου είναι απολύτως αναγκαία, η έκτασή της περιορίζεται όσο το δυνατόν για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί για τους οποίους επιβάλλεται.

 

15.     Με βάση τα γεγονότα που εκτέθηκαν, που είναι όσα απορρέουν και από το κατηγορητήριο, και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια έχουν διατυπωθεί στα πρακτικά, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

15.1.   Ο χώρος ήταν ένα εργοτάξιο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα καλούπια χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη ή προστασία. Η τοποθέτησή τους στο εργοτάξιο, σε κάθε περίπτωση, δεν δημιουργούσε ασάφεια ως προς το γεγονός ότι αυτά τα οικοδομικά υλικά, ως τέτοια, ανήκαν σε άλλο πρόσωπο, εφόσον δεν ανήκαν σε εσένα, και γι’ αυτό δεν θα μπορούσες να εισέλθεις στο εργοτάξιο και να τα πάρεις, χωρίς την σαφή άδεια του ιδιοκτήτη τους.

 

15.2.   Δεν προβλήθηκε κάποια επιτακτική οικονομική ανάγκη που να σε ώθησε στο να διαπράξεις αυτά τα αδικήματα. Επρόκειτο για αντικείμενα, όπως αναφέρθηκε, της δουλειά σου, και ο τρόπος με τον οποίο κατέληξες στο σημείο εκείνο, να βρίσκεσαι, εν αμφιβολία, στη συγκεκριμένη οικοδομή. Εφόσον, όμως, δεν ήσουν σίγουρος, όπως αναφέρθηκε, θα έπρεπε πρώτα να προβείς σε αναγκαίες ενέργειες, πριν απομακρύνεις τα συγκεκριμένα καλούπια.

 

15.3.   Επρόκειτο για καλούπια και η φόρτωσή τους και μεταφορά τους προϋπόθετε σχετική δυνατότητα, ωστόσο δεν απαιτείτο και ιδιαίτερος προσχεδιασμός, επιδεξιότητα ή πονηριά, ενώ πρόκειται για υλικά οικοδομής η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα €1.500. Ενήργησες, όπως προκύπτει από τα γεγονότα που εκτέθηκαν, απροκάλυπτα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο τρόπος που ενήργησες να ενεργοποιήσει και τις υποψίες τρίτου ατόμου.

 

15.4.   Δεν προκλήθηκε άλλη περιουσιακή βλάβη ή απώλεια, δεν ενυπήρχε βία στην όλη συμπεριφορά, ούτε στόχευση του συγκεκριμένου προσώπου, και ήταν, όπως αναφέρθηκε «στιγμιαίο λάθος». Ως γεγονός, υπάρχουν έντονα στοιχεία παρόρμησης.

 

15.5.   Το γεγονός πως είχες καταδικαστεί και σε άλλες υποθέσεις κλοπών, που αναφέρονται στο Κατηγορητήριο, συνιστά το διακεκριμένο της κλοπής για την οποία κατηγορείσαι και για την οποία προβλέπεται ήδη αυξημένη ποινή. Ήδη, ο νομοθέτης, αυξάνοντας την ποινή γι’ αυτή την περίπτωση, έλαβε υπόψη πως όταν επαναλαμβάνεται η κλοπή, η ένδειξη είναι πως, παρά την καταδίκη, δεν αναπτύχθηκαν ακόμα κάποια ορατά όρια στον τρόπο συμπεριφοράς του δράστη έναντι στην περιουσία άλλων προσώπων.

 

16.     Η βλάβη που προκλήθηκε, όπως εκδηλώθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τα δεδομένα που είναι ενώπιον του Δικαστηρίου, θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε επίπεδο που να αντικατοπτρίζει την περιουσιακή απώλεια και ζημιά στο συγκεκριμένο θύμα, που δεν υπερβαίνει τα €1.500, για τη χρονική περίοδο που υπήρξε, πριν από την αποζημίωσή του, την αναστάτωση, την αγωνία, την ανησυχία, την ανασφάλεια, αλλά και την ταλαιπωρία που προκλήθηκε από την αφαίρεση των καλουπιών από την περιουσία του ιδιοκτήτη τους, λαμβάνοντας υπόψη πως τα καλούπια που κλάπηκαν ήταν αντικείμενο των οικοδομικών εργασιών του.

 

17.     Η φύση των αδικημάτων και ο τρόπος διάπραξής τους, σε συνάρτηση με τη βλάβη που προκλήθηκε από τη διάπραξή τους, οδηγούν το Δικαστήριο στο να ταξινομήσει τα αδικήματα που διέπραξες σε επίπεδο σοβαρότητας χαμηλό, με αναφορά στο τιθέμενο εκ του νόμου επίπεδο σοβαρότητας, δια των προβλεπόμενων ποινών.

 

18.     Με αυτήν την ταξινόμηση, σε συνάρτηση και με τις προβλεπόμενες στον νόμο ποινές, για το αδίκημα της εισόδου σε ξένη περιουσία, η εκκίνηση της επιμέτρησης της ποινής είναι από τους 6 μήνες φυλάκισης (αντί από τους 24 μήνες φυλάκισης που είναι η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή), ενώ για το αδίκημα της κλοπής μετά από προηγούμενη καταδίκη, η εκκίνηση είναι από τους 15 μήνες φυλάκισης (αντί από τους 60 μήνες φυλάκισης που είναι η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή).

 

19.     Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, κατά την επιμέτρηση, αρχίζοντας από αυτό το σημείο εκκίνησης, υπάρχουν παράγοντες που δυνατόν να αυξομειώνουν την ποινή.

 

20.     Υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στο ποινικό σου μητρώο, πλην αυτής που προϋποτίθεται για τη σύσταση του αδικήματος της 2ης Κατηγορίας[5]. Το ποινικό σου μητρώο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις καταδίκες σου στις υποθέσεις 1061/2019, 3727/2021, 5427/2021, 6661/2022, από τις οποίες δεν παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμεταξύ τους, αλλά και σε συνάρτηση με τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων στην παρούσα υπόθεση. Αφορούν και οι προηγούμενες καταδίκες σου αδικήματα σοβαρά, της φύσης που σχετίζονται με τα αδικήματα που αφορούν σε αυτή την υπόθεση.

 

20.1.   Στην 1061/2019, όπου υπήρξε καταδίκη την 12.04.2022, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης σε αδικήματα σχετικά με μαχαιροφορία και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων κατά τη νύχτα, ενός και τριών μηνών, αντίστοιχα.

 

20.2.   Στην 3737/2021, όπου υπήρξε καταδίκη την 23.09.2021, επιβλήθηκε 2 μήνες φυλάκιση σε αδίκημα σχετικό με μαχαιροφορία.

 

20.3.   Στην 5427/2021, όπου υπήρξε καταδίκη την 21.12.2021, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης σε αδικήματα σχετικά με διάρρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας (8 μήνες), κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων κατά τη νύχτα (8 μήνες), και παράνομη κατοχή και χρήση ελεγχόμενων ουσιών (3 και 6 μήνες αντίστοιχα).

 

20.4.   Στην 6661/2022, όπου υπήρξε καταδίκη την 14.11.2022, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για αδικήματα κακόβουλης βλάβης (7 μήνες), κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων κατά τη νύχτα (5 μήνες), και είσοδο σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος (5 μήνες). Είχες αποφυλακιστεί με προεδρική χάρη, με ειδικούς όρους για περίοδο τριών ετών, αλλά την 19.08.2024 διέπραξες τα αδικήματα που περιέχονται σε αυτό το Κατηγορητήριο.

 

20.5.   Οι προηγούμενες καταδίκες συνιστούν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα, ενώ καταδεικνύουν, στην προκειμένη περίπτωση, ένα μοτίβο παραβατικής συμπεριφοράς που γενικεύει τον κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο.

 

20.6.   Η επιβαρυντική επίδραση που θα πρέπει να υπάρξει λόγω των προηγούμενων καταδικών σου θα πρέπει πάντως να είναι λελογισμένη. Να μην λαμβάνει δηλαδή τη μορφή εκ νέου καταδίκης για τα αδικήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά να παραμένει σε επίπεδο εξυπηρέτησης των σκοπών της ποινής για τα υπό εξέταση αδικήματα. Δίδεται ανάλογη επιβαρυντική επίδραση, σε ποσοστό που είναι κοντά στο ποσοστό που δίδεται, με διαφορετικό όμως πρόσημο, στις περιπτώσεις πολύ άμεσης παραδοχής (40%).

 

21.     Από το συνολικό ποσοστό της επιβάρυνσης αφαιρείται το συνολικό ποσοστό τυχόν ελάφρυνσης, ώστε ένα ποσοστό να εφαρμοστεί τελικά επί της ποινής, αναλόγως με το πρόσημο στο οποίο καταλήξει η αφαίρεση αυτή, εάν υπάρχει, θετικό ή αρνητικό, αντίστοιχα.

 

22.     Λαμβάνεται υπόψη, προς όφελός σου, η παραδοχή σου στο Δικαστήριο και η απολογία σου. Η παραδοχή σου έγινε μετά και από την ακρόαση μαρτυρίας για την υπόθεση. Ακούστηκαν ήδη δύο μάρτυρες. Δεν έχει σημασία εάν η ακρόαση της υπόθεσης έγινε χρονικά άμεσα, λόγω του γεγονότος πως τέθηκες υπό κράτηση από το Δικαστήριο αμέσως μετά την καταχώριση της υπόθεσης, την 23.08.2024. Η διακύμανση στην ελαφρυντική επίδραση της παραδοχής, αναλόγως του χρόνου που λαμβάνει χώρα, υιοθετείται και από το Sentencing Council του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πολύ άμεση παραδοχή δυνατόν να επιφέρει έκπτωση στην ποινή μέχρι και κατά περίπου 1/3. Η ελαφρυντική επίδραση που έχει η παραδοχή σου, έστω σε αυτό το στάδιο, σε χαμηλότερο ποσοστό υπό τις περιστάσεις, υφίσταται γιατί, σε συνάρτηση και με τα γεγονότα της σύλληψής σου, ήταν επιλογή σου να γίνει, και με αυτήν περισώζεται ακόμα κάποιος πολύτιμος δικαστικός χρόνος (10%).

 

23.     Λαμβάνονται επίσης υπόψη όλες οι προσωπικές σου συνθήκες, όπως αυτές εκτέθηκαν από την συνήγορό σου. Είσαι 38 ετών. Αναφέρθηκε πως είσαι ένας αρκετά ταλαιπωρημένος άνθρωπος. Μετακόμισες στην Κύπρο το 2005. Οι γονείς σου είχαν έρθει από το 2000, όπου μέχρι σήμερα ζουν στην Πάφο. Είστε μια φιλήσυχη οικογένεια. Το 2005, ακολούθησες τους γονείς σου. Ξεκίνησες να εργάζεσαι στην οικοδομική βιομηχανία και να τα πηγαίνεις καλά. Το 2014 ήταν μία χρονιά σταθμός στη ζωή σου και είχαν προκύψει γεγονότα που καθόρισαν τα επόμενα χρόνια. Είχες εμπλακεί σε θανατηφόρο δυστύχημα, τραυματίστηκες και εσύ σοβαρά και ήσουν για περίπου 20 ημέρες στην εντατική, σε κώμα, κινδύνευσε η ζωή σου, αλλά με τη βοήθεια των ιατρών επέζησες. Εκείνο το περιστατικό, όχι τόσο ο τραυματισμός σου, αλλά το δυστύχημα καθαυτό, σε επηρέασε ψυχολογικά ώστε να έχεις αρχίσει να χάνεις τον εαυτό σου. Ως αποτέλεσμα, ανέπτυξες παραβατική συμπεριφορά. Τον τελευταίο καιρό, ήσουν αρκετά καλύτερα, επανήλθες στην εργασία σου, είχες ξεκινήσει να εργάζεσαι, να κερδίζεις χρήματα, να βοηθάς την οικογένειά σου. Στο μεταξύ, ο πατέρας σου, λόγω όλης αυτής της κατάστασης, έχει αναπτύξει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, τα οποία τον καθιστούν ανίκανο για εργασία. Σε συνδυασμό με τα άλλα κινητικά προβλήματα που έχει, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί. Συχνά, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και δουλεύει μόνο η μητέρα σου, μία γυναίκα 65 ετών, που αντί να συνταξιοδοτηθεί και να ξεκουραστεί, είναι αναγκασμένη να εργάζεται. Τον τελευταίο καιρό, υποτροπίασε και η κατάσταση της υγείας του πατέρα σου, ώστε να έχει νοσηλευτεί, μετά την κράτησή σου. Έχεις αρκετές προοπτικές, όπως διαφαίνονται από τις προσωπικές σου συνθήκες αλλά και την παρουσία σου στο Δικαστήριο και τα έκδηλα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου, να καταφέρεις, τα πράγματα να πάνε πολύ καλύτερα, για εσένα και την οικογένειά σου, ιδίως αν μείνεις μακριά από εγκληματικές δραστηριότητες και από παράγοντες που σε ωθούν σε τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε η προθυμία σου, με βοήθεια της οικογένειάς σου, ιδίως της μητέρας σου, να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν να φτιάξεις τη ζωή σου (10%).

 

24.     Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ότι, ακόμα και στο στάδιο αυτό, αποζημίωσες το θύμα, στο ποσό που το ίδιο ισχυρίζονταν πως είναι η αξία των καλουπιών και υπερβαίνοντας τη δική σου αμφιβολία γι’ αυτήν. Ο παραπονούμενος προσήλθε στο Δικαστήριο και δήλωσε πως δεν έχει οποιοδήποτε παράπονο εναντίον σου, έχεις απολογηθεί σε αυτόν, έχετε συμφιλιωθεί και οι σχέσεις σας έχουν αποκατασταθεί (20%).

 

25.     Όταν επιβάλλονται διαφορετικές ποινές σε έναν Κατηγορούμενο, το καθήκον του Δικαστηρίου που επιβάλλει τέτοια ποινή είναι να βεβαιωθεί πως στο σύνολό της η ποινική μεταχείριση δεν είναι υπερβολική. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, θα πρέπει να ιδωθεί η συνολική ποινή που επιβάλλεται, ώστε να είναι ανάλογη προς την εγκληματική συμπεριφορά. Η αρχή αυτή, που συνοψίζεται ως η αρχή της συνολικότητας της ποινής, αναφέρθηκε και σε εγχώρια νομολογία[6].

 

26.     Συνοψίζοντας, το είδος και η έκταση ποινών που θα επιβληθούν καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ποινές, τους σκοπούς των ποινών, τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων, τον μεταξύ τους συσχετισμό και την ταξινόμηση της παραβατικότητας σε επίπεδο σοβαρότητας, τις αρχές της επιμέτρησης, όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην ποινή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποινές που επιβλήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις[7], και τον βαθμό στον οποίον θα πρέπει να γίνει αισθητή η ποινική μεταχείριση στο σύνολό της[8].

 

27.     Λόγω της αντικειμενικής σοβαρότητας των αδικημάτων, η μόνη ποινή που αρμόζει κατ’ είδος είναι η ποινή φυλάκισης. Όλα τα προαναφερόμενα επιδρούν στην έκταση της ποινής.

 

28.     Για την κατηγορία της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος λαμβάνεται υπόψη η επιβολή ποινής για το αδίκημα που διαπράχθηκε στη ξένη περιουσία, στην κατηγορία της κλοπής μετά από προηγούμενη καταδίκη.

 

29.     Επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:

 

Στην 2η Κατηγορία: [Κλοπή μετά από προηγούμενη καταδίκη, άρθρα 255, 272(1) ΠΚ]: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών.

 

Στην 1η Κατηγορία [Είσοδος σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος, άρθρο 280 ΠΚ]: Λόγω της επιβολής ποινής στην 2η Κατηγορία και της συσχέτισης των γεγονότων, καμία επιπλέον ποινή.

 

30.     Στο σύνολό της, η ποινική μεταχείριση, υπό τις περιστάσεις αυτής της υπόθεσης, είναι στους 15 μήνες φυλάκισης. Ιδωμένη εκ νέου αυτή η ποινική μεταχείριση, για σκοπούς αναλογικότητας, θεωρώ πως βρίσκεται σε αναλογία με τη σοβαρότητα των κατηγοριών στο σύνολο του κατηγορητηρίου και τις ανάγκες της ποινής, αλλά και με την πραγματική ποινική διάσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν δεν υπήρχε η επιβάρυνση των προηγούμενων καταδικών και εάν η παραδοχή ήταν αμεσότερη, η ποινή θα ήταν αισθητά χαμηλότερη. Εάν τα υπό εξέταση αδικήματα ήταν ή διαπράττονταν αποτρόπαια ή και με εκδήλωση βίαιης ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, με τρόπο ικανό να οδηγήσει το Δικαστήριο σε διαφορετική ταξινόμηση, με δεδομένους τους ίδιους επιβαρυντικό και ελαφρυντικούς παράγοντες, η ποινή θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα των 15 μηνών θα πρέπει να δεις πώς θα μπορούσες να διορθώσεις αυτά που σε οδηγούν σε αδικηματικές πράξεις, αλλά και εσύ να έρθεις σε ένα επίπεδο, ψυχοπνευματικά, ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους σου.

 

31.     Υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης αυτής, και ενόψει και της επιβάρυνσης με προηγούμενες καταδίκες, δεν θεωρώ ότι μπορεί η ποινή που επιβλήθηκε να ανασταλεί, απλώς και μόνο λόγω του παρελθόντος και των προσωπικών περιστάσεων. Θα ήταν ένα σαφέστατα λανθασμένο μήνυμα. Η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να εκτελεστεί και να εκτελεστεί άμεσα.

 

32.     Ο χρόνος που παρέμεινες υπό κράτηση, για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης, (από την 23.08.2024) να προσμετρήσει στον χρόνο φυλάκισης.

 

33.     Έξοδα €105 να πληρωθούν από τη Δημοκρατία.

 

 

 

(Υπ.) ……………………….

Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.

Πιστό Αντίγραφο

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ



[1] Γιαννακού ν. Δημοκρατία, ΠΕ 235/2023, 19.07.2024, Μιχαηλίδης v. Δημοκρατίας (1991) 2 ΑΑΔ 391, Δημοκρατία v. Κυριάκου κ.ά. (1990) 2 ΑΑΔ 264.

[2] Δημοκρατία ν. Κυριάκου (1990) 2 ΑΑΔ 264, Souilmi v. Αστυνομίας (1992) 2 ΑΑΔ 248, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Πέτρου (1993) 2 ΑΑΔ 9, Λαζάρου ν. Δημοκρατίας (1992) 2 ΑΑΔ 129, Λεβέντης ν. Αστυνομίας (1999) 2 ΑΑΔ 632, Βραχίμης ν. Αστυνομίας (2000) 2 ΑΑΔ 527, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Γεωργίου, ΠΕ 86/2021, 15.02.2022, ECLI:CY:AD:2022:B64, και άλλες.

[3] Θεοχάρους ν. Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 575.

[4] Pernell Geoffrey Michael John v. Κυπριακής Δημοκρατίας (Αρ. 2) (1998) 2 ΑΑΔ 417, Antoniou v. Police (1983) 2 CLR 319.

[5] A.R.R. v. Αστυνομίας, ΠΕ 20/2022, 30.04.2024.

[6] και στις Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, Φραντζίδης ν. Αστυνομίας, ΠΕ 63/2022, 26.10.2022, Χριστοφόρου ν. Δημοκρατίας (2004) 2 ΑΑΔ 443, 447-8, και σε άλλες υποθέσεις.

[7] Τσιλικίδης v. Αστυνομίας (2013) 2 ΑΑΔ 272, Vedat v. Αστυνομίας (2012) 2 ΑΑΔ 787, Ilie v. Αστυνομίας (2012) 2 ΑΑΔ 280, Xiaojin v. Δημοκρατίας (2006) 2 ΑΑΔ 104, Piliev v. Αστυνομίας (2005) 2 ΑΑΔ 587, Καμμούγιαρος. v. Αστυνομίας (2003) 2 ΑΑΔ 565, Ψύλλας v. Αστυνομίας (1991) 2 ΑΑΔ 430.

[8] Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, Φραντζίδης ν. Αστυνομίας, ΠΕ 63/2022, 26.10.2022, Χριστοφόρου ν. Δημοκρατίας (2004) 2 ΑΑΔ 443, 447-8.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο