
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ
ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.
Υπόθεση αρ. 3125/2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
v.
P. B. W.
__________________________
Ημερομηνία: 23 Ιουνίου 2025
Εμφανίσεις:
Σ. Χρυσοστόμου / Σ. Παπαλαζάρου (κα), για την Κατηγορούσα Αρχή
Β. Χαραλάμπους (κα), για τον Κατηγορούμενο
Κατηγορούμενος: παρών
ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ
1. P. B. W., κατόπιν της δικής σου ομολογίας ενοχής, το Δικαστήριο θα πρέπει να επιβάλει ποινή, σε δύο κατηγορίες επί του κατηγορητηρίου:
2η Κατηγορία και 3η Κατηγορία: Ότι την 23.05.2025, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου, εν γνώση σου και δολίως, έθεσες σε κυκλοφορία το προαναφερόμενο πλαστό έγγραφο, παρουσιάζοντάς τα στον Αστ.543 Χ. Χουλιώτη, παριστάνοντας ψευδώς πως είσαι το πρόσωπο με το ονοματεπώνυμο που αναφέρεται σε αυτό, από τη Γαλλία, ενώ στην πραγματικότητα έχεις το όνομα που αναφέρεται και είσαι από το Κογκό.
2. Η κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και η πλαστοπροσωπία είναι ποινικά αδικήματα, με βάση τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο Κεφ.154, ο οποίος προβλέπει και ποινές.
3. Για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου του άρθρου 339 ΠΚ, στο οποίο αφορά η 2η Κατηγορία, η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση μέχρι 10 έτη. Για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας του άρθρου 360 ΠΚ στο οποίο αφορά η 3η Κατηγορία, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο είναι η ποινή για τα πλημμελήματα του άρθρου 35 ΠΚ, δηλαδή φυλάκιση μέχρι τα δύο έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.562.90 ή και τις δύο αυτές ποινές. Με βάση το άρθρο 29 ΠΚ, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου ή αντί ποινής φυλάκισης, να επιβάλει χρηματική ποινή.
4. Η κατάρτιση και θέση σε κυκλοφορία από οποιονδήποτε, πλαστού εγγράφου άλλου κράτους —το οποίο αποτελεί διεθνές έγγραφο αναγνώρισης και χορηγείται από το εν λόγω κράτος για σκοπούς ταυτοποίησης, απόδειξης ιθαγένειας και ασφαλούς μετακίνησης σε άλλες χώρες— με σκοπό την επίδειξή του σε μέλος της Αστυνομίας επιφορτισμένο με σχετικές αρμοδιότητες, και με πρόθεση την παραπλάνηση περί της ταυτότητας του κατόχου, συνιστά πράξη κρατικής εξαπάτησης.
5. Ο χαρακτηρισμός ενός αδικήματος ως σοβαρού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ανώτατο όριο της ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση τον νόμο. Εκείνος είναι ένας σημαντικός δείκτης της σοβαρότητας. Κάθε αδίκημα έχει τη δική του κλίμακα έντασης[1]. Σε μεγάλο βαθμό, η ταξινόμηση του αδικήματος σε επίπεδο έντασης ή σοβαρότητας εξαρτάται και από το σύνολο των περιστάσεων που περιβάλλουν τη διάπραξή του από το συγκεκριμένο πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση που συνθέτουν την υπαιτιότητα (culpability), καθώς και από το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε ή κινδύνευσε να προκληθεί από την παραβατική συμπεριφορά σε πραγματικό επίπεδο (harm)[2]. Το Δικαστήριο, αφού ταξινομήσει τα αδικήματα ως προς το επίπεδο σοβαρότητάς τους σε πραγματικό χρόνο, συνεχίζει την επιμέτρηση, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν άλλους παράγοντες, πιο υποκειμενικούς, που επιδρούν ελαφρυντικά, αλλά και οι παράγοντες που, ενεργώντας επιβαρυντικά, εμποδίζουν την περαιτέρω έκπτωση στην ποινή ή την αυξάνουν. Το βάρος που δίδεται σε κάθε ελαφρυντικό ή επιβαρυντικό παράγοντα δεν είναι το ίδιο σε κάθε υπόθεση ή σταθερό. Η επιμέτρηση δεν είναι μεν αφηρημένος ή ενστικτώδης υπολογισμός, αλλά δεν γίνεται ούτε αυστηρά ή ακριβή μαθηματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την αναλογικότητα, η προσέγγιση της οποίας θα πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο. Όλη αυτή η διαδικασία, που είναι η εξατομίκευση της ποινής, δεν μπορεί να εξουδετερώνει οποιουσδήποτε από τους σκοπούς της ποινής[3], αλλά και οι σκοποί της ποινής, κατά την επιβολή της, δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται από την πραγματική διάσταση της εγκληματικότητας στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Στα ανώτατα επίπεδα ποινής καταλήγει να κινείται το Δικαστήριο συνηθέστερα όταν η φύση του εγκλήματος είναι τέτοια, ώστε να επιβάλλει εξαιρετικά μέτρα αποτροπής, χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, και παράλληλα το ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου είναι βεβαρημένο[4]. Γίνεται πάντοτε προσπάθεια αποφυγής της ποινής φυλάκισης, όπου δεν είναι απολύτως αναγκαία. Όπου είναι απολύτως αναγκαία, η έκτασή της περιορίζεται όσο το δυνατόν για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί για τους οποίους επιβάλλεται.
6. Τα γεγονότα που εκτέθηκαν έχουν στην πλήρη τους μορφή καταγραφεί στα πρακτικά της διαδικασίας. Την 23.05.2025 εμφανίστηκες στο αεροδρόμιο Πάφου και παρουσίασες πλαστό δελτίο ταυτότητας Γαλλίας, στον διαβατηριακό έλεγχο, με προορισμό την Ιταλία. Υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα σημεία ασφαλείας, με τον τρόπο που εξηγήθηκε. Ανακρινόμενος, δέχθηκες πως δεν είσαι Γάλλος υπήκοος και ότι είναι διαφορετικά τα πραγματικά σου στοιχεία. Αρχικά εκφράστηκε επιθυμία για επιστροφή στη χώρα σου, εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης, όμως στη συνέχεια αρνήθηκες να παραλάβεις τα σχετικά διατάγματα και περαιτέρω συνεργασία. Την 26.05.2025 εκφράστηκε πρόθεση να αιτηθείς ασύλου και την ίδια ημέρα υπέβαλες σχετική αίτηση. Ανέφερες πως η εξασφάλιση του πλαστού εγγράφου ήταν από άνδρα στα κατεχόμενα, άγνωστο, έναντι $6.600, με τη μεσολάβηση άγνωστης γυναίκας. Σχετικά με τα γεγονότα αυτά, έχει σημασία πως μπήκες στη διαδικασία να εξασφαλίσεις αυτά το πλαστό έγγραφο που ήταν έγγραφο άλλου Κράτους. Παρουσιάστηκε ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο στο Αεροδρόμιο Πάφου, σε σημείο ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων, από όπου επιχείρησες, με τη χρήση του, να ταξιδέψεις. Δεν κατείχες πολλαπλά ή άλλου είδους πλαστά έγγραφα, πέραν αυτού που ήταν σχετικό με την συγκεκριμένη προσπάθειά σου να ταξιδεύσεις, και δεν προέβης γενικά σε άλλες ενέργειες, για να ενισχύσεις την προσπάθειά σου να παραστήσεις άλλο πρόσωπο. Η χρήση των στοιχείων που επιλέχθηκαν δεν είχε επίδραση στη ζωή και την προσωπικότητα άλλου ατόμου. Δεν κατέστη γνωστός ο ακριβής τρόπος με εξασφάλισες το πλαστό έγγραφο, αλλά δεν ήταν και κατασκευασμένο με τρόπο ώστε να έχει πιθανότητες να περάσει το επίπεδο ασφαλείας του Αεροδρομίου. Αν και η ενέργειά σου να εξασφαλίσεις και να χρησιμοποιήσεις το πλαστό έγγραφο δεν ήταν στιγμιαία, δεν έχεις κάποια οργανωμένη ή επικίνδυνη εγκληματική δράση ή κάποιον ηγετικό ρόλο σε εγκληματική δραστηριότητα. Προέβης σε αυτήν την ενέργεια, δείχνοντας πίστη σε άτομα που σε έπεισαν ότι μπορείς με αυτό τον τρόπο να πορευτείς προς την ευρύτερη Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό. Η βλάβη θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε επίπεδο που να αντικατοπτρίζει την αναστάτωση που προκλήθηκε από τον τρόπο που ενήργησες στον χώρο του Αεροδρομίου, σε συνάρτηση με την από μέρους σου αμφισβήτηση της ικανότητας των Κυπριακών Αρχών να εντοπίσουν την πλαστότητα. Ανακόπηκε οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη, εφόσον εντοπίστηκε η πλαστότητα. Όλα τα προαναφερόμενα μαζί οδηγούν το Δικαστήριο να ταξινομήσει τα αδικήματα που διέπραξες σε ένα επίπεδο έντασης ή σοβαρότητας στα όρια του χαμηλού, για τους σκοπούς της διαδικασίας, με αναφορά στις προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές για κάθε αδίκημα.
7. Συνεχίζοντας την επιμέτρηση από τους 30 μήνες φυλάκισης για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, και από τους έξι μήνες φυλάκισης για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας, επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη πρόσθετοι παράγοντες. Παράγοντες που είτε περιλαμβάνονται στη σύσταση των αδικημάτων είτε λήφθηκαν υπόψη για σκοπούς ταξινόμησης του αδικήματος σε επίπεδο σοβαρότητας δεν μπορούν να προσμετρήσουν διπλά. Δεν έχουν κατ’ ανάγκη όλα όσα λαμβάνονται υπόψη αυτοτελή επίδραση στην ποινή:
7.1. Λαμβάνεται υπόψη η συνεργασία σου με την Αστυνομία, σε συνάρτηση με τις περιστάσεις υπό τις οποίες υπήρξε και τις δυνατότητες ή τις επιλογές που είχες, μαζί με την απολογία σου.
7.2. Στα αδικήματα που είναι σοβαρά και παράλληλα παρουσιάζουν έξαρση και ανησυχητικές διαστάσεις, όπως είναι και τα αδικήματα κυκλοφορίας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την πλαστοπροσωπία κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια, ιδίως από αλλοδαπούς, υπερέχει η ανάγκη της αποτροπής. Έτσι, το λευκό ποινικό μητρώο, ως μετριαστικός παράγοντας, είναι ήσσονος σημασίας[5]. Λαμβάνεται εν πάση περιπτώσει υπόψη, προς όφελός σου, στον βαθμό που μπορεί να ληφθεί, το γεγονός πως δεν έχουν προσφερθεί προηγούμενες καταδίκες εναντίον σου και γενικότερα δεν έχεις εγκληματικές δραστηριότητες.
7.3. Λαμβάνονται επίσης υπόψη, στον βαθμό που μπορούν να ληφθούν υπόψη, οι προσωπικές σου συνθήκες, στον βαθμό που κατέστησαν γνωστές· ιδίως, το νεαρό της ηλικίας σου (26 ετών) και οι περιστάσεις που σε ώθησαν στο φύγεις από τη χώρα σου, λόγω κατ’ ισχυρισμών κινδύνων για τη ζωή σου, και να ζήσεις ό,τι θεωρείς πως συνιστά καλύτερο για εσένα. Αναζητούσες εργασία σε μία Ευρωπαϊκή χώρα γιατί συντηρείς την οικογένειά σου.
7.4. Λαμβάνεται υπόψη, προς όφελός σου, η παραδοχή σου στο Δικαστήριο, που ήταν άμεση[6], αφού ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν για την άσκηση των δικαιωμάτων σου, και ως τέτοια επιδρά δραστικά στην ποινή.
8. Όταν επιβάλλονται διαφορετικές ποινές σε έναν Κατηγορούμενο, το καθήκον του Δικαστηρίου που επιβάλλει τέτοια ποινή είναι να βεβαιωθεί πως, στο σύνολό της, η ποινική μεταχείριση δεν είναι υπερβολική· υπερβολικά υψηλή ή υπερβολικά επιεικής. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, θα πρέπει να ιδωθεί η συνολική ποινή που επιβάλλεται, ώστε να είναι ανάλογη προς την όλη εγκληματική συμπεριφορά. Η αρχή αυτή, που συνοψίζεται ως η αρχή της συνολικότητας της ποινής, αναφέρθηκε και σε εγχώρια νομολογία[7].
9. Συνοψίζοντας, το είδος και η έκταση ποινών που θα επιβληθούν έχει καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ποινές, τους σκοπούς των ποινών, τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων, τον μεταξύ τους συσχετικό και την ταξινόμηση της παραβατικότητας σε επίπεδο σοβαρότητας, τις αρχές της επιμέτρησης, ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλες περιπτώσεις στον δικό τους χρόνο και με τα δικά τους περιστατικά[8], όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην ποινή, και τον βαθμό στον οποίον θα πρέπει να γίνει αισθητή η ποινική μεταχείριση στο σύνολό της[9].
10. Λόγω της αντικειμενικής σοβαρότητας των αδικημάτων, η μόνη ποινή που αρμόζει κατ’ είδος είναι η ποινή φυλάκισης. Όσα μπορούν να ασκήσουν ελαφρυντική επίδραση, την ασκούν όσον αφορά την έκταση της ποινής.
11. Για την ποινή στην κατηγορία της πλαστοπροσωπίας, λαμβάνεται υπόψη η ποινή στο αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου δηλωτικού της ταυτότητας προσώπου. Η πλαστοπροσωπία είχε διαπραχθεί δι’ αυτής της επίδειξης του πλαστού εγγράφου.
12. Επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
2η Κατηγορία: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
3η Κατηγορία: Λόγω της επιβολής ποινής στην 2η Κατηγορία και της συνάρτησης των γεγονότων, καμία επιπλέον ποινή.
13. Στο σύνολό της, η ποινική μεταχείριση, υπό τις περιστάσεις αυτής της υπόθεσης, είναι στους 12 μήνες φυλάκισης. Ιδωμένη εκ νέου αυτή την ποινική μεταχείριση, για σκοπούς αναλογικότητας, θεωρώ πως βρίσκεται σε αναλογία με την όλη συμπεριφορά που περιέχεται στο σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζεις και με την πραγματική ποινική διάσταση. Έχω υπόψη μου την πρόσφατη Rashid ν. Αστυνομίας, ΠΕ 252/2024, 25.02.2025 όπου, για όμοιας φύσης αδικήματα και παρόμοιες περιστάσεις, η ποινή φυλάκισης των δέκα μηνών εκεί, για αδίκημα κυκλοφορίας πλαστού διαβατηρίου, χαρακτηρίστηκε ως «επιεικής», αν και μέσα στο ευρύτερο νομολογιακό πλαίσιο, των εννέα με 15 μηνών.
14. Ο χρόνος που τελείς υπό κράτηση, από την 29.05.2025, να προσμετρήσει στον χρόνο φυλάκισης.
15. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής της εκτέλεσης της εναπομείνασας ποινής φυλάκισης. Η εξουσία του Δικαστηρίου να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης ρυθμίζεται από τον περί της Υφ' όρον Αναστολής της Εκτελέσεως Ποινής Φυλακίσεως εις Ωρισμένας Περιπτώσεις Νόμος 95/1972. Η εν λόγω εξουσία αφορά οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη. Με τον τροποποιητικό ν.186(1)/2013, η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου για αναστολή της ποινής φυλάκισης είχε διευρυνθεί, ώστε να μπορεί να αποφασίζεται στη βάση του συνόλου των περιστάσεων της υπόθεσης και των προσωπικών περιστάσεων του Κατηγορουμένου. Πρακτικά, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον, ισοζυγίζοντας το σύνολο των περιστάσεων, θα μπορούσαν ή έπρεπε, αυτοί οι παράγοντες, να επενεργήσουν φυσιολογικά στο να δοθεί δικαιολογημένα στον Κατηγορούμενο μια «δεύτερη ευκαιρία» . Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Η κάθε υπόθεση κρίνεται στη βάση των δικών της περιστατικών. Θεωρούνται εκ νέου οι συνθήκες διάπραξης του αδικήματος και οι προσωπικές περιστάσεις του Κατηγορούμενου και αποδίδεται κατά κάποιον τρόπο «διπλή βαρύτητα» σ’ αυτούς . Είναι απαραίτητο να εξετάζεται κατά πόσο η ποινή, φέρουσα αναστολή, θα αντικατοπτρίζει την αντικειμενική σοβαρότητα του αδικήματος, εξυπηρετώντας τους πολλαπλούς σκοπούς της ποινής.
16. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις διάπραξης των αδικημάτων, ιδίως τον επιπόλαιο τρόπο δράσης, τις προσωπικές συνθήκες του Κατηγορούμενου, που είναι πολύ νεαρό άτομο με λευκό ποινικό μητρώο και μεταναστευτική βιογραφία, που βρίσκεται νόμιμα στην Κύπρο, τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης, αλλά ιδίως πως ήδη ο Κατηγορούμενος έχει εκτίσει και μέρος της ποινής του, από την 29.05.2025, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας καταδίκης, ειδικότερα με τη φυλάκιση, κρίνω, πως, σε αυτό το στάδιο, θα ήταν ευρύτερα επωφελέστερο, για το κοινωνικό σύνολο και για τον ίδιο, να του δοθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία.
17. Εκδίδεται διάταγμα με το οποίο η εκτέλεση της εναπομείνασας ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε αναστέλλεται για χρονική περίοδο τριών ετών από σήμερα.
Εξηγείται ότι: η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε είναι ποινή φυλάκισης για όλους τους σκοπούς της. Η αναστολή εκτέλεσης της εναπομείνασας ποινής φυλάκισης δόθηκε γιατί κρίθηκε πως θα πρέπει να σου δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Η αναστολή αυτή έχει χρονική διάρκεια τριών ετών από σήμερα. Σε περίπτωση που, εντός αυτών των τριών ετών, διαπράξεις κάποιο άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, τότε, το Δικαστήριο είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει και την ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί στην υπόθεση αυτή, ή μέρος της. Εννοείται πως, εάν απέχεις από τη διάπραξη οποιουδήποτε άλλου αδικήματος, εντός της ίδιας περιόδου, δεν θα χρειαστεί τότε να εκτίσεις την ποινή φυλάκισης που σου έχει επιβληθεί σήμερα.
18. Οδηγίες διαχείρισης τεκμηρίων προς την Κατηγορούσα Αρχή:
§ Το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο να κατασχεθεί και να καταστραφεί.
(Υπ.) ……………………….
Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.
Πιστό Αντίγραφο
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ
[1] Γενικός Εισαγγελέας v. Κυριάκου (2008) 2 ΑΑΔ 562, Ιακώβου ν. Αστυνομίας, ΠΕ 159/2024, 08.11.2024.
[2] Γιαννακού ν. Δημοκρατία, ΠΕ 235/2023, 19.07.2024, Μιχαηλίδης v. Δημοκρατίας (1991) 2 ΑΑΔ 391, Δημοκρατία v. Κυριάκου κ.ά. (1990) 2 ΑΑΔ 264.
[3] Θεοχάρους ν. Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 575.
[4] Pernell Geoffrey Michael John v. Κυπριακής Δημοκρατίας (Αρ. 2) (1998) 2 ΑΑΔ 417, Antoniou v. Police (1983) 2 CLR 319.
[5] Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Χρύσανθου Μονιάτη (2000) 2 ΑΑΔ 553.
[6] Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, M.C.T. ν. Δημοκρατίας, ΠΕ 222/20, 14.10.2022, ECLI:CY:AD:2022:B386, Θεοδώρου ν. Δημοκρατίας, ΠΕ 208/18, 27.11.2019, Χαρτούπαλλος ν. Δημοκρατίας (2002) 2 ΑΑΔ 28.
[7] και στις Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, Φραντζίδης ν. Αστυνομίας, ΠΕ 63/2022, 26.10.2022, Χριστοφόρου ν. Δημοκρατίας (2004) 2 ΑΑΔ 443, 447-8, και σε άλλες υποθέσεις.
[8] Khaknegad v. Αστυνομίας (2011) 2 ΑΑΔ 192, Emeline v. Αστυνομίας (2005) 2 ΑΑΔ 246, Kandiah v. Αστυνομίας (1996) 2 ΑΑΔ 324, Ματούρ v. Αστυνομίας (1991) 2 ΑΑΔ 36.
[9] Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, Φραντζίδης ν. Αστυνομίας, ΠΕ 63/2022, 26.10.2022, Χριστοφόρου ν. Δημοκρατίας (2004) 2 ΑΑΔ 443, 447-8.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο